Vergeleken met de Bultrug, stelt het blowtje van de Gestreepte Dolfijn [foto 1] niets voor. Maar leuk is het wel.

Om 10:51 uur belde John mij om mij te attenderen op de ontdekking van dit zéér zeldzame* zeezoogdier. Ik was er klaar voor en zat vijf minuten later in de auto naar Hoek van Holland om hem met eigen ogen te aanschouwen. Een 'lifer'!! En jawel, ik heb hem niet alleen 'gescoord', maar ook nog eens herkenbaar op de kiek. Het kan niet op, deze week! (En erg bang leek hij niet. Hij bleef namelijk bij het verschijnen van twee zogenaamde 'wingfoilers' gewoon door jagen [foto 2].)

*) Ze komen uiterst zelden in de Noordzee, omdat daar het zeewater voor hen veel te koud is. Vandaar voor hier de classificatie: "zéér zeldzaam".

 

P.S.
Zoals ik ook al op Facebook schreef, kreeg ik het idee dat er ook een tweede (andere?) dolfijn zwom.
  1. Toen ik kwam aanlopen zag ik namelijk een dolfijn met een donkere rug en een opvallend gelige flank die een stuk voorbij het loopdek van de Noorderpier zwom. Dat was haaks op de richting van waarin iedereen aan het turen was. Vincent en Rinse gaven als verklaring voor mijn waarneming: "daar zit een Bruinvis". Nou, een Bruinvis was het in mijn optiek écht niet. Misschien een tweede (Gewone) dolfijn?
  2. Even later meende ik er - zoals ik toen ook tegen Vincent zei - twee rugvinnen naast elkaar te zien zwemmen.
  3. En toen John en ik tot slot naar onze auto's terug liepen, kreeg ik er - vlak nadat ik een rugvin dicht tegen de vloedlijn aan had gespot - een in het vizier op een vrijwel onmogelijk ver eind van die eerste waarneming vandaan. Toen deed ik het voor mijzelf af als 'waarschijnlijk Vincent's Bruinvis'.

Maar nadat ik later thuis aan de hand van mijn foto's een beter beeld had gekregen, werd ik er toch redelijk zeker van (60%) dat het die keren écht twee dolfijnen waren. Misschien moeten wij de rugvinfoto's gaan analyseren!

Zie ook:

Het is alweer een knap tijdje geleden dat ik op één dag zoveel zeehonden zag. Ik had er nu minstens drie in de Voor- en buitenhaven. Dat waren Grijze Zeehonden. En buiten op zee zwommen er ook nog een paar.

 

En in het Verversingskanaal zat ook weer een oude bekende; een 'Gewone Zeehond'. Leuk wel!

Ik zag dit beestje met een jong in de bek het pad oversteken. Helaas keken zij toen het klikte de verkeerde kant op, anders was het een toppertje geworden...... En ik dacht aanvankelijk dat het Hermelijntjes waren, maar kreeg al rap twee corrigerende mailtjes naar aanleiding van mijn - weliswaar onzekere - registratie op waarneming.nl (daar staan trouwens ook mijn vogelkiekjes van vandaag). Het zijn dus Wezels. Die zijn kleiner dan Hermelijnen en hebben geen zwarte punt aan de staart. Vandaar.... met dank aan de mailers Mike en Micha.

P.S.
Joost mailde (dank daarvoor) nog de volgende aanvulling:

Wezels hebben geen wit winterkleed; als het een Hermelijn was geweest, had die nu nog hoofdzakelijk dat witte (met vast al wat overgang naar zomer)kleed gehad.

Tijdens de lunch in mijn loggia, richtte ik de kijker op wat Jan-van-Genten die binnen de Uiterton Scheveningen aan het patrouilleren waren. Plots had ik - op zo'n 500 meter uit de kust - een forse zwarte lijn met een rugvin in beeld. "Bultrug!", was het eerste dat in mij op kwam. Voor Gewone Bruinvis duidelijk te groot. Ik pakte mijn camera en zocht met mijn kijker nog een keer de plek op waarop ik moest richten. Ik had geluk dat hij nog een keer omhoog kwam, maar pech dat hij vervolgens niet in de zoeker van mijn camera was terug te vinden. Het daaropvolgende uur: géén blow, geen foto, zelfs niet meer gezien en dus geen 100% waarneming.

FF in de gaten houden de komende uren..... Wie weet?

P.S. Zondag 9 januari 2022 om 16:35 uur meldde de kapitein van de veerboot naar Texel een Bultrug voor de Veerhaven van Den Helder. Dat ondersteunt mijn waarneming toch wel een beetje, toch?

(archief-foto)

Toen ik vorige week drie Bruinvissen had zien zwemmen waarvan er één beduidend forser leek dan de andere twee, opperde iemand dat het misschien wel een moeder met een tweeling was. "Kan dat?", vroegen wij ons af. Ik zocht het op.

Het kan, maar het is pas één keer vastgesteld. Dat ik een tweede geval zou hebben gespot is dus (vrijwel) uitgesloten. Zie deze link.

De Sperwers lieten zich niet kieken. Dan deze Eekhoorn maar.....

Archieffoto.

Ik had het van mijn leven nog niet gezien, een (mogelijke) Vos hoog in de boom.

Toen ik vanmiddag in Clingendael aan het spotten was, zag ik achter in het desbetreffende perceel iets groots vrij hoog in de boom. Ik schat op zo'n meter of 5. Ik vond het beest veel te groot voor een eekhoorn. Met mijn kijker kon ik er nog net een glimp van opvangen, waardoor ik het vermoeden kreeg dat het een Vos betrof. Het blijkt dat die even behendig kan klimmen als een kat. Nooit geweten. Weer wat geleerd! (Zie deze link.)

P.S.
Hoe meer ik lees over de Boommarter, hoe meer ik het idee krijg dat ik hier geen Vos aan het klimmen heb gezien, maar een Boommarter. Die is ook beduidend groter dan een Eekhoorn, maar iets kleiner dan de Vos. We zullen het echter nooit zeker weten, want ik heb er geen beelden van....

Een Gewone Zeehond en twee Drieteenstrandlopers. Dat was de score voor vandaag van mijn rondje haven.

Onze drie kleine kleutertje hadden het weer vreselijk naar hun zin in het zonnetje. Deze roept de rest naar buiten en samen rennen ze net zo lang op de boomstam rond, totdat er weer eentje ergens van schrikt. Dan zijn ze als de gesmeerde bliksem weer verdwenen. Zelfs de Halsbandparkieten deden mee.