Zuidelijke heidelibel

Zuidelijke heidelibel

Precies op de plek die Michel mij had geduid, zat hij, mijn eerste (de beste) Zuidelijke heidelibel; mijn doel voor vandaag. En twintig minuten later - zo stelde de waarnemings-validator Martin vast - elders in het gebied nog een. Gisteren had Johan er daar al een aantal gespot, dus gaf ik mijzelf voor vandaag een gerede kans. En terecht dus. Een nieuwe soort voor mij en wel #35.

Verder kiekte ik nog zes andere soorten, waaronder de Zwervende en de Tengere pantserjuffer. Klik maar op de button om ze te bewonderen. Het zijn en blijven wondermooie schepsels. 

Bruinrode heidelibel

Klein koolwitje

Op de Kaag trof ik deze twee parende paartjes. Het bovenste is een koppeltje Bruinrode heidelibellen op Koudenhoorn en onder twee Kleine koolwitjes die voor kleintjes gaan zorgen in de Lakerpolder. 

In Ockenburgh vloog er plots een blauwvleugelig beestje langs de grond. Ik dacht aan een mij onbekende nachtvlinder en kiekte hem toen hij heel even op de grond bleef zitten. Thuis zou ik wel zien. En wat bleek? Ik had een zeldzame Blauwvleugelsprinkhaan geschoten. Weinig vlinder dus. Nog nooit van gehoord, laat staan gezien!

Paardenbijter

Tengere pantserjuffer♂︎

Het was druk rond het duinplasje in de Kapittelduinen. Een tiental eileggende tandems heidelibellen, een eileggend vrouwtje Grote keizerlibel en een stuk of tien Paardenbijters die alles probeerden te verstoren. Die vielen daardoor en door hun kleur het meest op. Het zag er Paardenbijter-blauw dus.... (aangevuld met het beetje blauw van de ogen van de Tengere pantserjuffer).

Op mijn rondje door de Kapittelduinen in Hoek van Holland, kwam ik deze "zonderling" tegen, de zeldzame Gewone spinselbladwesp*. Nooit van gehoord!

Helaas woei er bij de tweede foto net een grassprietje voorbij, maar omdat hij daarna uit het zicht verdween, plaats ik de prent toch maar. Voor het idee.

*) P.S. Het waarnemingssysteem zat er volgens Johan naast. Hij vroeg het een nog deskundiger deskundige en die kwam met de naam: Callajoppa exaltatoria, parasiet van pijlstaarten. Een "gewone" (en niet zeldzame) sluipwesp dus. Bedankt mannen!

En verder kiekte ik er nog zes verschillende soorten Libellen. Klik en zie!

Paardenbijter

Paardenbijter ♀︎

Bloedrode heidelibel ♂︎

Ik was waarschijnlijk te vroeg op Lentevreugd, want het enige dat vloog waren veel Paardenbijters en een enkele Bloedrode heidelibel. De foto boven toont het mannetje Paardenbijter, in het midden het vrouwtje en onder .... Je raadt het al!

mogelijke Gevlekte glanslibel

Ik ging voor twee soorten, de Bruine glazenmaker en de Gevlekte glanslibel. En volgens Obsidentify zou deze voor 38.9% zekerheid die laatste wel eens kunnen zijn. Kijken wat zijn levende tegenhanger er van vindt, temeer daar er ook al een eerdere waarneming was van die soort op die plek. Het zou "te gek voor woorden" zijn!

P.S.

De waarnemingsbeoordelaar en de ontdekker van de Gevlekte glanslibel geven beiden aan: Paardenbijter. Jammer dan.....

 

Zuidelijke glazenmaker

 En de Bruine glazenmaker had zijn net zo zeldzame neefje gestuurd, de Zuidelijke glazenmaker. Ook leuk.

 

Paardenbijter

En tot slot uit dezelfde familie, de Paardenbijter. Die wilde, toen ik aankwam, niet stilzitten, maar maakte dat ruimschoots goed toen ik weer wegging. Bedankt!

Gewone oeverlibel ♂︎ (jong)

Gewone oeverlibel ♂︎

Tijdens mijn lunchstop op de Lakerpolder toonden deze twee Gewone oeverlibellen een bijzondere belangstelling voor mijn landvasten. Boven een jong mannetje en onder zijn pa (denk ik). En hoewel ze "Gewoon" heten, vind ik ze toch nog steeds bijzonder. Vooral het jong.

Zuidelijke glazenmaker

Ik wilde hem vandaag zittend hebben, de Zuidelijke glazenmaker in Hoek van Holland. Nou, er "zaten" er genoeg en soms nog fotografeerbaar ook. Klik en kijk maar.

De Zuidelijke keizerlibel kreeg ik er dit keer níet op. Die kwam af en toe wel stoeien met de Gewone Oever- en met de Grote Keizerlibellen, maar ging dus niet zitten. Dan niet.

De rest staat onder de button en op waarneming.nl.

Zuidelijke keizerlibel

Casper Zuyderduyn had hem een maand geleden op de Lakerpolder gezien, de zeldzame Zuidelijke keizerlibel. Dus was mijn doel voor vandaag: "vind hem terug".

En ondanks het feit dat ik er voor ging, was ik er op het moment-suprême niet klaar voor. Ik had namelijk twee jonge Bruine Kiekendieven op het oog en dus de camera op hen ingesteld. Toen landde dit exemplaar op zo'n 7,65 m. van mij vandaan. Ik besloot toch maar alvast te klikken en beter maar, want daarna vertrok hij en zag ik hem niet weerom. Doel gehaald; foto mislukt!

 

Gewone oeverlibel

En als toegift werd ik op De Strengen ingehaald door dit parende koppel Gewone oeverlibel. Dat ging er even rustig bij zitten, zodat ik nu wél de tijd had om de camera-instellingen aan te passen.

En verder de ganse dag overal Gewone oeverlibellen. Over de hele Kaag wel zo'n dertig. Kennelijk hun weertje!