Bruin blauwtje

Geen zeldzaamheid, dit Bruin blauwtje, maar wel een nieuwe voor mij. Soort #35.

Zwervende pantserjuffer

De Zwervende pantserjuffer staat op waarneming nog steeds te boek als 'zeldzaam'. Nou ik kan je vertellen dat er in de Kapittelduinen op Hoek van Holland een heleboel te vinden zijn. Die kan dus rustig op "vrij algemeen".

 

Zwervende heidelibel

"Vrij algemeen" zijn ook de Zwervende heidelibel en de...

 

Vuurlibel

... Vuurlibel waarvan ik er van beide vandaag meerdere keren eentje zag.

Vuurlibel

Toen ik na het maken van deze foto wenste dat de Vuurlibel even helemaal "vrij" ging zitten, vloog hij recht op mij af en ging op een armlengte afstand van mij zitten. Wel helemaal vrij - dat wel - maar zo dichtbij dat mijn scherpstelmechanisme er niets mee kon. En even netjes wachten tot ik mijn telefoon uit mijn zak had om hem daarmee te kieken, zat er niet in. Hij vond het wel best zo....

Gaffelwaterjuffer

Gisteren had ik er wat de "p" in, omdat ik mijn wenssoort niet wist te scoren. Vandaag werd dat ruimschoots goedgemaakt.

Toen ik vanmiddag de Kapittelduinen in liep, was de eerste libel die ik zag gelijk de zo gewenste en zeldzame Gaffelwaterjuffer. Een soort die pas op 10 juni 2021 voor het eerst in het Nationaal Park Hollandse Duinen werd waargenomen en een nieuwe soort voor mij (#38). En of het niet op kon, ik trof er minstens vier. Mijn dag kon niet meer stuk!

De andere kiekjes staan onder de button.

Zwervende pantserjuffer

Zwervende heidelibel

De zeldzame Zwervende pantserjuffer en de vrij algemene Zwervende heidelibel. Dat waren de hoogtepunten van mijn middagje Kapittelduinen. De andere vier algemenere soorten staan onder de button en op waarneming.nl.

 

 

Grote roodoogjuffer ♂︎ niet uigekleurd

Een nog niet uitgekleurd mannetje Grote roodoogjuffer. Die had ik nog niet in mijn fotoverzameling. Nu dus wel. Ik trof hem op de Lakerpolder. Leuk. De andere drie staan onder de button.

Ik ging - aangestoken door Marius die er gisteren een had gehoord - naar Vlaardingen voor de Wielewaal. Maar wat mij daar nog nooit is overkomen, ik hoorde er niet één.

Platbuik

Dan maar wat ander geels. Het vrouwtje Platbuik. Is het geen plaatje? (Door deze soort ben ik trouwens Libellen gaan kieken.)

 

Platbuik ♂︎

Ook het mannetje mag er wezen. Andere soorten zag ik er (nog) niet. Maar hier ben ik al dik tevreden mee.

Het wemelde nog van de heidelibellen in Hoek van Holland. Veel ei-afzettende tandems en veel jagende en rustende exemplaren. En dat in de tweede week van november! En net als bij een vorige gelegenheid, moest ik ook nu weer bij een pechgeval ingrijpen om verzuipen te voorkomen. De foto maakte ik vlak voordat zij écht kopje-onder ging.

Kijk voor de overige foto's maar even op waarneming.nl. Lekker bezig!

Ik trof het mannetje Zadellibel helaas niet thuis vandaag. Wél de Paardenbijter en de nimmer stilzittende Zuidelijke glazenmaker. Dan die maar. (En de Watersnip vloog op voordat ik hem in de gaten had. Geen prent dus...)

Zadellibel ♀︎

Zadellibel ♀︎

Zadellibel ♀︎

Het kostte mij wel een zeikpoot, maar toen had ik ook wat. Een zeer zeldzaam vrouwtje Zadellibel. (Een nieuwe soort voor mij: #37)

Ze lag namelijk een beetje te verzuipen en kon nauwelijks het hoofd boven water houden. Dus moest ik met één voet te water om haar te kunnen op scheppen. Aanvankelijk bleef ze beduusd op mijn hand staan. Maar al snel begon ze zich droog te flapperen. Vervolgens liep ze mijn mouw op en ging zich uitvoerig staan te poetsen. Ze vond het best dat ik haar met mijn telefoon van alle kanten kiekte en filmde. Na een minuut of zes - zeven was ze vliegdroog en vertrok. Ze maakt een paar rondjes boven het plasje dat haar bijna noodlottig werd en kwam na een paar minuten weer vlak bij me zitten (met mondkapje gelukkig) om haar eitjes af te zetten. Wat een wonderlijke ervaring!

(Voor alles wat ik nog meer zag en kiekte, moet je maar even op waarneming.nl kijken.)