Brilduiker ♂︎ (ad. winter)

Jan had het gisteren over de Nieuwe Driemanspolder in Leidschendam/Zoetermeer. Ik was er nog nooit geweest.

Aangemoedigd door het grauwe weer, toog ik vanmorgen dus maar eens derwaarts. Op verkenning. Een prachtig gebied zo stelde ik vast, met ontzettend veel watervogels. Dit, in winterkleed getooide, Brilduikermannetje was de enige die op de foto kwam. Maar nu weet ik in elk geval waar ik het zoeken moet als het zo uitkomt.

Dwerggans

Ik maakte in de rubriek "Vogelweetjes" een pagina over de Dwerggans. Klik hier om er te komen.

Zeekoet (ad winter)

Hij zwom zojuist in de 1e Haven, deze volwassen, in winterkleed getooide "Gebrilde" Zeekoet.

Rombout de Wijs schrijft daarover in de Nieuwsbrief NSO

Deze onderscheidt zich van de gewone vorm door het bezit van een witte oogring en een witte lijn van het oog naar achteren lopend, over de groef die zich daar uitwendig bij elke Zeekoet bevindt.

Grote Aalscholver

Ik kreeg zojuist de bijgewerkte levensloop van de gekleurringde - inmiddels door waarneming.nl als zodanig goedgekeurde - Grote Aalscholver. Klik hier als je die wilt lezen.

Ik kreeg de link naar de levensloop toegestuurd van de door mij op 18 november gekiekte Derggans RF*. Klik hier om deze te lezen.

Kolgans

Deze ganzen in Strijen zetten mij even op het verkeerde been. Gelukkig wist Obsidentify mij voor een dwaling te behoeden. Kolganzen en geen Dwergganzen dus.

 

Dwerggans

Dwerggans

Gelukkig kreeg ik vrij snel daarna een groepje van acht Dwergganzen in beeld. Wat verder weg dan de Kolganzen, maar herkenbaar te kieken. Een slagje kleiner, een lichte oogring en een kortere - meer roze - snavel. Én een stuk zeldzamer! Niet voor joker gereden dus. Jippy! Soort #317! En via deze link kan je de levensloop van deze roodgeringde lezen.