De Haagse huiskatten vangen in drie dagen meer wilde vogels dan Vogelopvang De Wulp in een heel jaar ‘redt’.

Zo luidt het intro van mijn open brief "Stop toenemend kattenkwaad!" van 1 september 2022.

Inmiddels

  1. is er over deze problematiek overleg geweest tussen een vooraanstaand lid van de Haagse Vogelbescherming en de Fractie van de Partij voor de Dieren Den Haag;
  2. organiseerden De Dierenbescherming en gemeente Den Haag - de actie: "Laat je kat gratis chippen";
  3. bereidt de verantwoordelijk minister een landelijke chipplicht voor katten voor;
  4. brengt de Stichting Huiskat Thuiskat hun online petitie  "Stop het loslopen van huiskatten en bescherm wilde dieren" opnieuw onder de aandacht.

Het mega-probleem lijkt nu écht wat serieuzer te worden benaderd...

En wil jij die petitie ook tekenen? Klik dan op deze link:
Stop het loslopen van huiskatten en bescherm wilde dieren.

Hier de desbetreffende links op een rijtje:

Jan-van-Gent

Om 12:09 uur belde Jan mij met de melding dat er een Bultrug bij mij voor de deur zwom. En waar was ik toen? Ik stond op Hoek van Holland naar Jan-van-Genten en naar een nog onduidelijk zeezoogdier te staren. Hoezo dikke pech?

Toen ik eenmaal terug gereden was naar Kijkduin bleek daar helaas niets te zien te zijn. Wie weet wat er de komende dagen nog komt, maar tot nu: balen ... 🥲

Een Zeekoet in zomerkleed. En nog wel een 'gebrilde' variant. Dat was de enige (vreemde) vogel waarvan ik vandaag vanaf het Zuidelijk Havenhoofd een bewijskiekje wist te schieten. Volgende keer hopelijk beter en meer.

En de Bultrug? Die liet zich - ondanks de aanwezigheid van een heuse persfotograaf - helaas niet zien..... Niet ijdel genoeg kennelijk....

Zwarte Roodstaart

De Zwarte Roodstaarten in De Kom werden niet heet of koud van al het geknal van de naburige Vreugdevuurstapelaars. Beter maar!

Slobeend

Er was niet veel te beleven in Clingendael. Dan maar deze Slobeend*. Eentje uit een groepje van vier.

*) Volgens Nick Peeters zou dit best eens een Australische Slobeend kunnen zijn. Dan is het een ontsnapte en hoort hij hier eigenlijk niet thuis.

 

Nijlgans

En daarna nog even door naar een aangrenzend grasland waar - volgens een tip van een wandelaarster - een nestje Nijlganzen zou zitten. En inderdaad! Te vroeg of te laat? Wie zal het zeggen....

 

Zwarte Roodstaart

Vervolgens terug op Scheveningen nog even de Zwarte Roodstaarten opgezocht. Vier trof ik er, 

 

Groenling

alsmede drie Groenlingen. En toen was het licht op....

Grijze Wouw

Het gebeurt zelden dat ik mij geheel vrijwillig buiten de provinciegrenzen begeef, maar vanochtend moest het er toch maar weer eens van komen.

Het was niet meer glad, het regende niet, geen mist (bij mij voor de deur althans), dus geen geldig excuus meer over. Er zit namelijk vlak over de grens met Zeeland al sinds 6 december een zeer zeldzame Grijze Wouw en die had ik nog niet in mijn verzameling en voordat hij hem peert..... Gelukt dus, ondank de dreigende damp onderweg.....! (Soort #328.) 

 

Blauwe Kiekendief

En als bonus: dit Blauwe Kiekendief-vrouwtje én heelhuids de eigen provincie weer bereikt. Het moet toch niet gekker worden!