Flamingo-spec

Chileense Flamingo

Flamingo-spec

Ze hadden er 'wel zin an', de baltsende Chileense Flamingo's in Berkel. Daar komt vast wel nageslacht uit voort.

Van de (zes Chileense en een hybride) flamingo's  kon ik er bij twee en een half hun ringen aflezen, t.w.

  • Rood ZV32 (een Chileense flamingo, geringd in 2005) en
  • Rood ZV66 (een Hybride Chileense Flamingo x Flamingo die in 2014 geringd is).
  • Geel ZV0? (een derde had ook een ring, beginnende met ZV0, maar het laatste cijfer zat onder water).

In elk geval dus drie flamingo's uit het Zwillbrocker Venn. Zie ook het Vogeldagboek en de site van het Biologisch Station Zwillbrock.

Ransuil

Ik telde er - met een beetje hulp van Wilma en Cora - zes. En zoals het een goede Ransuil betaamt, verscholen tussen het blijvende groen. Op een na, maar die zat dan weer tussen de vele takjes

Kokardezaagbek ♂︎

Kokardezaagbek ♂︎

Hij heeft twee behoorlijk verschillende verschijningsvormen, de Kokardezaagbek. Als hij zijn kopkap omhoog zet, ondergaat hij als het ware een metamorfose. Stoer doen voor de vrouwtjes Kuifeend. Kijk maar. Een clownesk beestje, daar in Bleiswijk

Die kan ook afgevinkt worden. Wie volgt?

Na de mazzel van de afgelopen dagen, ging het vandaag wat minder.

Ik maakte een domme beginnersfout door niet eerst de camerainstellingen te checken, alvorens te gaan klikken. Door het sombere weer (met wat regen op het laatst) en de bewegelijkheid van de fotomodellen, is het resultaat dus ...... Nou, kijk zelf maar:

Kuifaalscholver

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Ik trof ze trouwens in IJmuiden, waar ik was voor een sleepboot. De Kuifaalscholver zat aan de binnenkant van de Zuidpier en de vier Sneeuwgorsjes op de zelfde hoogte, maar dan aan de buitenkant. Die pendelden tussen het begrasde stranddeel om te foerageren en de blokken van de pier om te rusten. Naar mijn bescheiden mening een paartje met twee jongen. Kijk zelf maar....

Hoewel ik het vanaf het begin van de dag zonnig inzag, liep het twee keer bijna fout. Maar het kwam goed. Lees maar:

Ross' Gans

Mijn geplande vogelexcursie had veel weg van een dropping. Het navigatiesysteem loodste mij op weg naar de Ross' Gans eerst naar een hek met een bewaker die wel opendeed, maar mij vervolgens duidelijk maakte dat de gekozen weg nergens heen ging.

Na een ommekeer liet het mij vervolgens alle hoeken van de polder zien. Uiteindelijk kwam ik toch waar ik wezen wilde. Een nieuwe soort voor mij (#314), die er herkenbaar op kwam te staan.

 

Buidelmees

"Waar is mijn andere poot gebleven?"

Vervolgens had mijn Dom-dom nog een verrassing voor mij in petto. Halverwege de rit naar de volgende bijzonderheid, liep ik dood op een fietspad. Ook daar dus weer rechts-om-keert.

En toen ik uiteindelijk toch nog het parkeerterrein in het Buidelmeesterritorium op draaide, verdween net de concentratie uit de verzamelde menigte. Ja hoor; weg!
Later zag ik twee klikkende fotografen helemaal aan de andere kant van het gebied. Bert, die op de fiets wel wilde gaan verkennen, zou zwaaien als het daar raak was. En ja hoor, hij zwaaide. Na een halve dagmars kwam ik ook daar net te laat! 't Ging lekker. Gelukkig kreeg ik een lift terug naar mijn auto en wat dacht je wat? Ze waren weer terug; iets eerder dan ik! Mazzel dus, maar wel  mazzel met hindernissen....

Mijn 7.146 vogelfoto's staan vanaf nu bij elkaar op één Flickr-account. Kijk maar:

Die tijdrovende operatie was nodig omdat er op de beheersmodule van mijn eigen album om duistere redenen niet meer was in te loggen en omdat het oude Picasa-album van Google het ook niet meer deed. Hopelijk houdt de nieuwe eigenaar van Flickr mijn Pro-account wél een tijdje heel.

 

Noord-Hollandse Krombekeend

  • Tijdens het bij elkaar harken van alle foto's, besloot ik trouwens dat de Noord-Hollandse Krombekeend óók een eigen album mocht hebben. Als de Grote Trap kan, kan die soort ook, toch?
  • Bovendien zag ik dat de Grote Aalscholver ten onrechte een eigen album had. Die heb ik dus nu - als ondersoort - ondergebracht in het album Aalscholver.

Qua aantal soorten blijft de score dus gelijk: 313.