Alk (1e winter)

Op mijn ochtendronde trof ik de Alk weer. Dit keer in de toegang tot de 1e Haven. En vanaf een van de drijfsteigers in de Werkhaven - ondanks het tegenlicht - redelijk goed te doen. Hij heeft het hier kennelijk naar zijn zin! Ik dus ook!

Klapekster

Torenvalk

Klapekster

Tjiftjaf

Ik was van de week al voor joker naar hem op zoek geweest, maar vandaag maakte hij dat ruim goed. De Klapekster. Hij had het regelmatig aan de stok met een Torenvalk die het op dezelfde prooien had gemunt. Hij vloog hem dan aan en ging vervolgens een eindje verderop luidruchtig zitten wezen. Daarop reageerde dan weer een ander vogeltje, dat bij nader inzien een Tjiftjaf bleek te zijn. Ik heb vanaf twaalf uur tot even over enen van het gedoe kunnen genieten. Toen had de Klapekster een grote prooi te pakken en vloog daar ver mee weg. Uit het oog, maar niet uit het hart.

Het is mij niet duidelijk of de Alk er "nog" is, of dat er "weer" een is. En wat maakt het uit? Op de plek waar ik gisteren de Kuifaalscholver kiekte, zag ik hem "weer" en daar gaat het om, toch? En ook nog eens onder bijna dezelfde lichtomstandigheden. Naadje dus.

Kuifaalscholver

Kuifaalscholver

Kuifaalscholver

Er gaan al een paar dagen geruchten dat er een Kuifaalscholver op Scheveningen zou vertoeven.

Tot nu toe wist niemand hem echter te vereeuwigen. Ook vanmorgen troffen wij hem niet, totdat.... Ik was nog niet naar de Ganzenhoek vertrokken voor de Klapekster of de eerste serieuze melding kwam binnen. John (12:36 uur):

"Kuifali tp op de steiger in de haven achter parkeerterrein zuiderstrandtheater (bij Vestiagebouwtje)."

Ik kon er helaas niets mee. Toen ook de Ganzenhoek niets was geworden, reed ik toch nog maar even naar de Derde Haven. Wederom voor joker. En toen ik op het punt stond om teleurgesteld af te drijven, kwam om 15:12 uur het bericht van Marius:

"Kuifaalscholver zit nu bij strandje nhh."

Ik trof onderweg daarheen Marius en zwemmend voor het Semafoor dit keer toch écht een Kuifje. En ondanks het belabberde licht,  kon ik deze bewijskiekjes van het zeldzame beestje maken. Met dank aan de tipgevers!

Kuifaalscholver

Ik ging voor de sleepboot LYNX naar IJmuiden. Van te voren had ik wel even gekeken of ik er nog een bijzonder vogel zou kunnen aantreffen. Waarneming had het over een Kuifaalscholver. Nou, die zaten er genoeg. Ik kiekte er drie, maar er zaten er volgens kenners nog een paar.

Behalve de Kuifaalscholver, zat er nog een aantal vreemde soorten rond de Zuidpier. Zie maar:

 

Grote Zee-eend

- een volwassen vrouwtje Grote Zee-eend

 

Middelste Zaagbek

- een vrouwtje Middelste Zaagbek

 

Zwarte Zee-eend

- een overvliegende Zwarte Zee-eend

 

Roodkeelduiker

- en een Roodkeelduiker.

(En de sleepboot LYNX? Die was er ook!)

Er trokken een heleboel Roodkeelduikers naar Zuid. Deze bleef een tijdje ter plaatse, maar te ver weg voor een mooie prent. Dan dit waarnemings-bewijsplaatje maar.

Verder zag ik vanochtend nog de volgende - iets minder algemene - soorten:

  1. man en vrouw Zwarte Roodstaart (bij de Afrit)
  2. man Eider (tussen de oude havenhoofden)
  3. Middelste Zaagbek (vloog een rondje tussen de nieuwe havenhoofden en verdween toen weer)
  4. Drieteenmeeuw (overvliegend naar Zuid)
  5. man en vrouw Sneeuwgors (landden heel kort op de Zuidelijk Havenhoofd en vlogen vervolgens door naar Zuid)
  6. Drieteenstrandloper (op het Zuiderstrand)
  7. Grote Aalscholver (op zijn vaste plek op de oude Norfolk-steiger)