Om te kunnen inschatten hoe oud "ons" verdwenen Sperwerjong was, zette ik wat foto's op een rijtje, compleet met de geschatte leeftijden. Zie hier het resultaat:

 • Aantal eieren: 1-7
 • Leginterval : Om de dag.
 • Broedt vanaf : Vierde ei [Newton - 1986].
 • Broedduur vanaf laatste ei : 32 - 35 dagen (gemiddeld 33 dgn vanaf het laatste ei) [Newton - 1986].
 • Nestjongduur : 26 - 30 dagen.
 • Takkeling stadium : 3 - 4 weken.
dgn foto   toelichting

1

10u

 

Uit De Takkeling 10 (1), 2002

"Eerst geboren Sperwerkuiken van ca.10uur oud in 5-legsel van een eerstejaars vrouwtje, Bedafse Bergen, Noord-Brabant, om 8.40 uur Universele Tijd op 11 juni 1988 (Jan van Diermen). Twee eieren zijn aangepikt, één ei piepte en één ei kwam niet uit. De kom is gemaakt van berkentakken en gevuld met een keurig bedje van schilfers van grove den."

12  

Uit De Takkeling 10 (3), 2002

"Sperwernest met twee mannetjes (12-13 dagen oud) en niet-uitgekomen ei. Bouten van Merel, Tjiftjaf, Koolmees en Roodborst op nestrand, gebracht door man (vrouw vers geplukt door Havik op 40 m afstand), Boswachterij Smilde, 26 juni 2002 (Rob Bijlsma)."

14  

Foto: Jan van Dijk †.

Hij ringde deze zes jonge Sperwers op 8 juni 2012 en berekende aan de hand van hun leeftijd dat het eerste ei op 11 april gelegd moest zijn.

Als hij van Newton - 1986 is uitgegaan, zou dit zestal dus ±14 dagen oud zijn (((11 april + 10 dgn leginterval = 21 april = laatste ei) + 33 dgn broedduur na laatste ei = 25 mei = 1e jong) - 8 juni = leeftijd 14 dgn)

 

17?  

Foto: Kiekjesdief 26 juni 2020

Geschatte leeftijd van "ons" verdwenen Sperwerjong per 26 juni 2020

22?  

Foto: Kiekjesdief 1 juli 2020

Geschatte leeftijd van "ons" verdwenen Sperwerjong per 1 juli 2020

23  

Foto: Stichting Groen Muiderberg

"Deze jongen waren vanaf 23 dagen uit het ei, ze komen niet allemaal tegelijk uit en de eieren zijn natuurlijk ook niet allemaal op 1 dag gelegd."

24?   

Film: Enting Films (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

"Sperwervrouwtje verdeelt prooi aan kuikens met beginnende veren op nest."

25  

Foto: Wikimedia - Dominicus Johannes Bergsma

De ringster, Lydia Barkema, meldt:

"De Sperwer op de foto van 9-7-2015 is ongeveer 3,5 week oud. Ze hebben dan nog dons op de kop en kunnen nog niet vliegen. In dit stadium zijn ze nog afhankelijk van de ouders."

30?  

Foto: Kiekjesdief 22 juni 2014

Geschatte leeftijd. De volgende stap is "takkeling" 

Sperwer (juv)

foto 1 juli 2020 - 13:53:02

Sperwer ♀︎

foto 3 juli 2020 - 10:10:40

In Clingendael is de Lijsterbes omgewaaid waarin dit jaar het Sperwernest zat. Hier het relaas:

 • Op 26 juni 2020 was alles nog zoals het hoorde bij het Sperwernest in Clingendael. Zo te zien één donsjong op het nest en moe in de buurt. (Klik hier voor de schatting van zijn leeftijd.)
 • Op 29 juni ontdekte ik tot mijn schrik dat de nestboom in de tussenliggende periode was omgewaaid. Moe hield vlakbij de wacht en het jong zat - op zo'n twee meter van de grond - in de takken van de nestboom. Dat was door de Rododendrons heen nog net zichtbaar en zat zich wat te poetsen en om zich heen te kijken. In overleg met Boudewijn Schreiner (Veldwerk-commissaris bij de Haagse Vogelbescherming) - die op mijn verzoek ter plaatse was gekomen - en Marjolein (teamleider van Omnigroen) werd besloten het maar even aan te zien. Geen direct gevaar, zo schatten wij dat in, en vangen en naar de vogelopvang leek ons een weinig aantrekkelijk alternatief. Dit besluit deelde ik even later met de Dierenambulance en met Arno om te voorkomen dat die in actie zouden komen.
 • De drie dagen daarna bleef de situatie hetzelfde; moe op wacht en eenmaal zeer waarschijnlijk voerend (1 juli even voor 14:00 uur) en het jong 'levendig'.
 • Op vrijdag 3 juli rond 10:00 uur was het jong echter niet meer vanaf het pad waar te nemen. Ook nu in overleg met Boudewijn - en op grond van het feit dat moe ongestrest op haar post bleef (foto boven) - de situatie vooralsnog maar zo gelaten.
 • Zaterdag was het een dag met motregen en tijdens mijn uurtje posten, vanaf een uur of drie, van het jong nog steeds geen spoor, maar ook geen op wacht staande ouder.
 • Zondag 5 juli vanaf 14:00 uur weer een uurtje gepost, doch ook toen taal noch teken.
 • Omgewaaide boom met nest  © Boudewijn Schreiner
  Maandag 6 juli hebben Boudewijn en ik aan het einde van de ochtend een nader onderzoek ingesteld rond de omgevallen boom. Wij hebben niets kunnen terugvinden van het jong en ook lieten de oudervogels zich tijdens onze aanwezigheid horen noch zien. Wij concludeerden daaruit: "Einde oefening!" Maar een half uur nadat wij het gebied weer hadden verlaten, zag ik een mannetje met prooi voorbij vliegen en hoorde ik iets dat ik hield voor zacht bedelroepen. Geen "bewijsplaatjes" of geluidsopnames en dus geen 100% zekerheid, maar beduidend meer dan een vaag vermoeden. Des temeer daar ik even later een vrouwtje zag landen nabij de nestboom van vorig jaar. Een tweede broedpaar of óns koppel? Wie weet?
 • Dinsdagochtend rond 09:00 uur nog even langs gewandeld en woensdag- en vanmiddag een uurtje gepost, doch noppes.
 • Wat mij betreft: einde oefening, helaas!

Gekraagde Roodstaart ♂︎

Dit mannetje Gekraagde Roodstaart vertrouwde mij toch niet helemaal. Dus piepte hij naar zijn jong dat het buiten beeld moest blijven. Dan niet!

Torenvalk

De eerste foto van twee jonge Torenvalken in de kast op de jachthaven. Nog geen zekerheid over hoeveel het er in het totaal zijn. Ik houd het maar even op vijf.

 

Rietgors

Ik wilde net wegvaren van de Lakerpolder toen deze jonge Rietgors aan kwam vliegen en duidelijk ging poseren. Nou, vooruit dan maar; een statieportret!

Voor de andere foto's van vandaag ff klikken!

Flitspaal-2-ei

De Kijkduinse Torenvalken doen aan "schijnbroeden". Dat wees de nestkastcontrole van vanmorgen (wederom met dank aan Marius) uit.

Er was wel-is-waar een ei te zien op het camerabeeld, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat een van de twee eieren van 2018. Een schaaldeel van het tweede ei van toen is op deze foto ook goed te zien. De vogels zelf bleven vandaag trouwens buiten beeld.

Als de kasteigenaar - zoals gevraagd - de kast zou hebben schoongemaakt en van een behoorlijke laag verse houtsnippers had voorzien, was er wellicht een serieuze broedpoging ondernomen. Nu zitten ze tussen de rommel op het kale hout en daar houden ze niet van.....

Torenvalk

Ik zat vanmorgen zo'n twee uur in de Natte Pan om te proberen wat wijzer te worden over de eventuele broedpoging van de Torenvalken aldaar. Ik werd niet wijzer. De kast wordt wel zo af en toe even "bezeten", maar van stabiel broeden of voeren geen sprake, volgens mij. En of het er nu een of twee zijn weet ik ook niet. Op de kastfoto zie ik geen ring en op de erg-ver-weg duinfoto lijkt er wél een aanwezig. Dat wordt nog een keer of wat posten voor dat dat allemaal helder is. Maar wel leuk!