Al sinds 2015 broeden er Boomvalken in Mariahoeve.

Zo ook dit jaar en met succes zag ik vanochtend. De eerste witte bolletjes verschenen boven de nestrand. Zeker twee en wie weet.....

 
De FAIRPLAY-28/ADLER is weer terug in het Rotterdamse na een half jaar geleden aan haar eigenaar Ocean Koper c.o.o. in Slovenië te zijn geretourneerd. Daar is zij op 12 mei nog geregistreerd onder haar oorspronkelijke naam ADLER en nu toch weer terug. Raar!
 
Genoeg stof om haar Sleepbootdossier te herschrijven en haar te bombarderen tot mijn "Sleepboot van de maand juli”. Klik hier voor dat Sleepbootdossier.

Marius en ik liepen vanmorgen naar de Torenvalknestkast "Flitspaal 1" om met een camera op een telescoopstok een laatste nestcontrole uit te voeren. Marius nam gekscherend het woord "BOA" in de mond, waarop ik antwoordde dat er net twee kwamen aanfietsen, compleet met filmploeg. "Ja, ja!" "Nee echt; kijk maar!" En verdomd. Ze stopten en begonnen ons te filmen. Het bleek voor een RTL-serie te zijn over het werk van Handhavers. Hoe bedoel je "toeval"? Binnenkort dus ook wereldberoemd bij RTL!

Sperwer (juv)

Sperwer (juv)

Ondanks het feit dat je de jonge Sperwers al van verre hoort schreeuwen, kostte het mij toch zo'n twee uur om deze prentjes er uit te persen. Hun actieradius wordt met de dag groter. Nog even en je moet er een complete dag voor uittrekken.....

Rob Bijlsma beschrijft in de Takkeling nr. 5 van 1997 het Zon-gedrag van roofvogels. Daarbij geeft hij aan onder andere nog nooit een Sperwer te hebben zien zonnen. Nou ik wél dus. Dit jong deed dat waar ik bij was. En niet na een bad, voorzover ik dat kon beoordelen. Maar of dit als "zonnen" tipt, weet ik niet. Het duurde maar een volle minuut.

Hier de reactie van Rob:

Fraaie plaat, zeg. Altijd een buitenkansje om ze te betrappen op speciaal gedrag. Uniek zou ik niet willen zeggen; het komt waarschijnlijk vaker voor dan we vastleggen. Zie ook stukje van Jan Koetze en Arno Izaaks in de laatste Takkeling van vorig jaar (pp. 271-273), Zongedrag van Sperwers*. Het lijkt erop dat de aandachtige kijkers af en toe tegen zongedrag aanlopen. Maar om het dan ook nog vast te leggen, dat is geweldig.

*) Omdat dat verhaal nog niet online staat, hier de link naar de tekst op Jan's site.

Sperwer (juv)

Sperwer (juv)

Ze gaan steeds verder van huis, de jonge Sperwers uit Clingendael. Ik zag er zelfs een in de Japanse Tuin. Dat ze dat best wel eng vinden, zie je aan dit exemplaar. Een stresskop zogezegd.