versie 2.1

Nieuwsgierig geworden door het eerder genoemde artikel in De Boomgaard, besloot ik vanmiddag een valken-nest-rondje te maken.

Boomvalk-kunstnest

In boom 1 op de Valkenboskade zag ik inderdaad een bollenmand. Volgens het artikel hangt die er al vijf jaar, maar dat is niet juist. Hij is er dit jaar in gehangen door Regelink Ecologie & Landschap, als onderdeel van het Gemeentelijke Populierenvervangingsplan. Het model 'opgevulde bollenmand' wordt - volgens hen - in Duitsland al jaren gebruikt, door zowel de Zwarte Kraai, als aansluitend door de Boomvalk. Regelink test met deze proefplaatsing uit of - net als in Duitsland gebeurt - ook hier de Zwarte Kraai de mand zal gaan gebruiken als basis voor zijn nest en de mand verder zal aankledenn. Na die upgrade zou hij dan geschikt moeten zijn voor de Boomvalk.

Het nest van vorig jaar uit boom 2 heeft - volgens datzelfde artikel - de storm Ciara niet overleefd. Maar er is hoop. Toen ik de mand stond te bekijken, was ik getuige van de eerste-tak-legging door de Zwarte Kraai voor een nieuwe nest op dezelfde plek waar vorig jaar in boom 2 zijn (tijdens Ciara weggewaaide) nest zat. Benieuwd of dat ook echt wat wordt!

 

Torenvalk

Vervolgens reed ik door naar de Torenvalkkast in de Natte Pan in het Westduinpark. Die staat, sinds Ciara, nu op een kale zandvlakte. Ik zag er wél een jagend vrouwtje, maar of die een oogje heeft op die eenzame paal, kon ik niet vaststellen. Afwachten dus, ook hier.

Tot slot heb ik bij het Parnassia-kerkje in Monster alleen maar Kauwtjes gezien rond de toren en dus geen Torenvalk. Te veel Kauw-in-de-lucht kennelijk!