

De Boomvalk is in Nederland een zeldzame soort en staat op de 'Rode Lijst Vogels' als 'kwetsbaar' [1]. Er broeden hier nog maar 450 - 700 paartjes [2]. Dat aantal neemt jaarlijks matig af [1].
Een Nederlander die overwintert in Afrika
Voor dat broeden komen de meeste Nederlandse Boomvalken elke zomer naar hun geboortegrond terug. In het najaar trekken zij - net als de zwaluwen en hun andere prooivogeltjes - naar Afrika. Daar overwinteren ze hoofdzakelijk in de regio Angola, Zambia, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Het is dan de regentijd en dus goed toeven door de overvloed aan vliegende termieten, sprinkhanen en libellen en dus ook van veel kleine vogels, als kwikstaart, pieper en zwaluw. Zij kunnen daar dus kiezen uit een rijk en gevarieerd menu, terwijl het in Nederland voor hen hongerlijden zou zijn.
Een boekje open doen
Mijn veelvuldige bezoeken aan broedende Boomvalken, inspireerde mij tot het maken van Vogelalbum 9. Dat is online te lezen via deze link [3].
Haagse nesten door de jaren heen
- Al sinds de eerste melding in 1939 is er - met tussenposen - sprake van (mogelijke) broedgevallen in de regio Haaglanden [4].
- In 2005 werden de ervaringen met een "stadsnest" in Den Haag in De Takkeling beschreven [4a].
- In 2013 ontdekten wij zelf twee bezette Boomvalknesten in Den Haag.
- In 2014 waren het er weer twee, een in Morgenstond en een in het Statenkwartier.
- In 2015 zelf vier [5].
- Aanvankelijk werden er in 2016 vijf koppels gesignaleerd in Den Haag [6]. Er werden uiteindelijk drie bezette nesten gevonden en gevolgd. Zie de latere publicatie in De Takkeling [7]. Uit het eerste nest vlogen twee gezonde jongen uit; het tweede mislukte waarschijnlijk en hoe het met het derde afliep, vertelt het verhaal niet.
- In 2017 heb ik één Haags nest kunnen volgen. Dat zat op het terrein van het Rode Kruis-ziekenhuis (stadsdeel Segbroek). Of er dat jaar nog andere regionale nesten waren, is niet geopenbaard. Waarschijnlijk nog drie, waarvan één in Mariahoeve [9].
- In 2018 waren er minstens vier Haagse nesten [9].
- In 2019 worden er in de regio vijf [10] tot zes nesten gemeld. Dit zijn ze:
- Den Haag - Bomenbuurt
- Den Haag - Bouwlust
- Den Haag - Mariahoeve
- Voorschoten - Starrenburger Polder
- Wassenaar - Ommedijksche Polder
- Zoetermeer - Voorweg
Hieronder de links naar nog meer foto's en naar allerhande wetenswaardigheden over deze soort.