Na een tip van Jan, nam ik contact op met de Zeeuwse Roofvogeldeskundige Henk Castelijns. Hem vroeg ik naar de leeftijd en het geslacht van de twee Bruine Kiekendieven van vorige week die ik niet thuis kon brengen. Hier zijn reactie:

Het gaat om een adulte vrouw (+2kj dus) en een 2kj vogel. Bij de 2kj vogel heb ik rode strepen gezet bij de witte kommavormige vlek. Dat is een kenmerk van 1kj/2kj vogels. Zeker tijdens de winter, maar wordt minder duidelijk in het voorjaar en niet meer bruikbaar na de rui. Op de bovenzijde zou ook nog een licht randje aan de vleugeldekveren zichtbaar moeten zijn. Of het een man of een vrouw is, kan ik niet zeggen. Daarover zou een foto van de bovenzijde van de staart mogelijk uitsluitsel kunnen geven. Tenminste als er al een veer in de staart is geruid. De leeftijd van vrouwkleed (adulte vrouwen en 1kj/2kj vogels) bruine kieken is sowieso lastig, zeker in het voorjaar. ......


Op jouw foto zie je ook verschil tussen de handpennen, die zijn bij een jonge vogel puntiger en smaller dan bij een adulte.

Weer wat geleerd! Met dank aan Henk (en Jan).