Trip Senior

Als een dood vogeltje ligt zij aan de Adriaan Maaskade, de TRIP SENIOR (v/h KW 197 [1]). Geen mens aan boord en geen geluid te horen. Wat is er met haar aan de hand?

Opgelegd en verkocht

Nadat Rederij Trip begin 2016 in zwaar weer terecht komt, wordt ze, te zamen met haar gezusters, opgelegd [2]. In maart 2017 wordt de TRIP TENDER* al te koop aangeboden [3], wat later gevolgd door de TRIP SENIOR. Via Multiships Brokerage komt ze op de markt voor een vraagprijs van € 99.500,00. Begin oktober 2018 maakt die haar verkoop bekend [4]. Volgens Marine Traffic komt de nieuwe eigenaar uit Egypte [5]. Er verschijnt een groep mannen, die haar uit de mottenballen haalt, haar binnenboord wat in de donkerblauwe tjet zet en hier en daar wat verbouwingen uitvoert [6]. Om de schroef weer aan het draaien te krijgen, moet er zelfs nog een duikbedrijf aan te pas komen.

 

Op weg naar haar nieuwe thuishaven

Op de avond van 11 november 2018 vaart zij - nauwelijks zeeklaar - uit. Om 22:40 uur worden de hulpdiensten gealarmeerd, omdat ze is vastgelopen aan de binnenkant van het oude Zuidelijk Havenhoofd. De Scheveningse Reddingboot KITTY krijgt haar vrij snel los, waarna ze wordt afgemeerd aan de Adriaan Maaskade [7] [8]. De politie gaat aan boord om te beoordelen of er drank in het spel is. Niet dus. Men houdt het op "plaatselijke onbekendheid".

Na een hernieuwde politie-controle, volgt de volgende dag poging twee. Om 15:04 uur vertrekt ze, een zwarte rookwolk uitbrakend [9]. Op weg naar Egypte, met een tussenstop in Antwerpen voor een dokbeurt. Maar zo ver komt ze niet…... ’s Avonds om 18:56 uur is ze - geholpen door de OCEAAN II - terug in de haven. Een "black-out", heet het. Dick Teske meldt daarover op Twitter [10]:

Guess who's back...Trip Senior opnieuw terug in haven  Scheveningen. Electra uitgevallen dit keer. Het schip wil zn oude thuishaven blijkbaar niet verlaten.

 

Duistere toekomst?

Sindsdien ligt ze daar dus een beetje droef te liggen en staat ze weer (of nog) als “opgelegd” in Marine Traffic [5]. Hoe zal het met haar aflopen?

 

*) De TRIP TENDER - dan inmiddels verkocht - wordt op 19 mei 2018 door Spanje opgebracht in verband met hash-smokkel [11], nadat ze twee weken daarvoor naar Brest gesleept moest worden in verband met motorpech  [12].

 

Bronnenlijst

 1. Scheveningen-haven.nl: Visserijschepen van Scheveningen, IJmuiden, .... enz.
 2. Fambizz: Rederij Trip in financieel gevaarlijk vaarwater
 3. De ondernemer: Internet van levensbelang bij rederij
 4. Multiships Brokerage op Twitter: verkocht!
 5. Marine Traffic: Trip Senior
 6. Jaco Roeleveld op Facebook
 7. De Scheveningse Courant: Trip Senior vast in de buitenhaven
 8. De Scheveninger: Schip ‘Trip Senior’ vastgelopen op zuidelijk havenhoofd
 9. Jaco Roeleveld op YouTube: Trip Senior verkocht bestemming Antwerpen
 10. Dick Teske op Twitter: Guess who's back...
 11. Radiotrefpunt: Voormalig bevoorradingsschip Trip-Tender opgebracht
 12. Ouest France: la-notre-dame-de-rocamadour-remorque-un-chalutier