Ze zitten er al een hele poos, de erg zeldzame Grote Kruisbekken in het Groesbeekse Bos. Daar zag ik ze - dankzij John, mijn particulier chauffeur en natuurgids voor één dag - vandaag voor het eerst van mijn leven. Een nieuwe soort dus: 259!

Aanvankelijk leek het er op dat ik mij tevreden moest stellen met wat ver-weg-plaatjes van Grote Kruisbekken in de boomtoppen. Toen kwam daar gelukkig nog een - niet in het reisprogramma opgenomen - ontmoeting met een Klapekster bij. Maar als 'klap' op de vuurpijl landde de groep om 13:42 uur toch in de boom waar John ze tijdens zijn vorige bezoek ook al had gezien.

Hij voorspelde dat ze er schuin onder zouden gaan drinken van het regenwater in het plaatselijke karrenspoor. En jawel, toen wij daar onze posities hadden betrokken, deden ze netjes wat er van hen verwacht werd.

Prima-de-luxe! En klikken maar. 

Boven een drinkend mannetje en onder één mannetje omringd door drie vrouwtjes. In het Vogelalbum staan er nog een stuk of wat. Daar staat er ook een bij waarop je een vrouwtje met drie zéér verschillend gekleurde mannetjes kunt zien, kijk maar.

Met dank dus aan John!