De bruine kiekendief is een heel verstoringsgevoelige soort. Verstoring door recreatie en toename van menselijke aanwezigheid in een gebied leidt al snel tot het mislukken van hun broedpogingen.

Recent zag ik daar deze vijf staaltjes van:

Verontrusting

Het eerste geval betrof een sportvisechtpaar dat ging afmeren en uitpakken op nog geen twintig meter van een van de Kaagse nesten.

 

Verontrusting

Op een andere stek vlogen alle water- en rietvogels, inclusief de beide nesthoudende Bruine Kiekendieven, in paniek in het rond. De boosdoener was hier een bestuurbaar modelvliegtuigje dat boven hun nesten loopings aan het draaien was.

 

Verontrusting

Vervolgens ontwaarde ik in een niet vrij natuurgebied van Staatsbosbeheer een ouder echtpaar dat op hun gemak langs de bordjes verboden toegang en door een stuk met twee nesten van Bruine Kiekendieven wandelde!

 

Bruine Kiekendief

Eergisteren sprak ik op een van de Staatsbosbeheer-gebieden waar vorige jaar nog kieken broedden een wandelende booteigenaar met een loslopend hondje. Die zei zich te ergeren aan mede-watersporters die regelmatig hun honden door het terrein lieten rennen. En ondanks het feit dat hij er al jaren aanlegt, scheen hij niet te weten van een totaal verbod op honden (Specsavers?). Voor hem speciaal bovenstaande foto.

 

En vorige week zag ik dat manlief Bruine Kiekendief wat zat te somberen aan de rand van zijn nestlocatie. Zijn eiland staat namelijk te koop.

Bovendien liggen er een vijftal drijvende objecten aan afgemeerd, waarvan de 'vlootvoogd' van de 'landheer' het recht heeft gekregen het eiland vrij te betreden. Daar is de Kiek vast ook niet blij mee. Benieuwd of ze toch besluiten er een broedpoging aan te wagen of dat ze verkassen naar een rietkraag op het tegenoverliggende recreatie-eiland.

Inmiddels heb ik Staatsbosbeheer een mailtje gestuurd (met een cc aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid) met de vraag of het niets voor hun is om aan te kopen. Dan hebben de vogels tenminste rust. 

 

VERONTRUSTEND ALLEMAAL!