Havik (juv)

Havik (juv)

De jonge Havik had het boven de Lakerpolder aan de stok met de plaatselijke Torenvalk. Hij moest het veld ruimen en ging op een hekje in een polder verderop wat voor zich uit zitten mopperen.

In diezelfde polder stelden zo'n honderd Kievieten, honderd Spreeuwen en tweehonderd Goudplevieren zijn komst niet geheel op prijs. Zij kozen het luchtruim om verderop toch maar weer neer te strijken. Iets te ver weg voor de camera, maar wel imposant om te zien.

 

Roodborsttapuit

Deze zomerdag in de herfst werd afgesloten door een Roodborsttapuit. Die wilde wel....

Torenvalk

Torenvalk

De Torenvalken op de Vuurtoren waren vanochtend al druk aan het baltsen. Een beetje van slag zeker door de terugkeer van het zonnetje na al die sombere herfstdagen. Ze hadden er zin in.. (Hopelijk heeft de HVB-"Stadsvogeldeskundige" ze niet gehoord, anders komt die weer langs met zijn laddertje.....)

 

Kleurring Oranje J3NT

En op het strandje voor de kop van het oude Zuidelijk Havenhoofd nog deze gekleurringde Pontische Meeuw. De ringer reageerde inmiddels en stuurde de link naar de pagina met de levensloop van [Oranje J3NT]. (Hij past trouwens mooi bij mijn huisstijlkleuren.)

Aalscholver

Spreeuw (winter)

Zwarte Roodstaart ♂

Zwarte Roodstaart ♂

Omdat de jonge Jan-van-Gent niet op de foto wilde, werd het een 'gewone' dag. Ook niks mis mee! Eerst de jonge Aalscholver en de Spreeuw in winterkleed. Toen het schreeuwend jaloerse mannetje Zwarte Roodstaart, dat bij mijn fiets op mij bleef wachten. Gewoon leuk toch?

Grote Jager

Grote Jager

Een Zilvermeeuw als makkelijke prooi voor de Grote Jager en die weer voor ons.

Het zat zo. Ik zag de Grote Jager op zee dobberen. Nog te ver weg, maar dichtbij genoeg om de camera alvast uit de tas te halen. Jan zag hem opvliegen. En jawel, hij kwam onze kant op. K(l)ikken! Hij draaide een rondje en ging toen achter de meeuwen aan. Weg.... Maar opeens kwam hij weer recht op ons afvliegen, om even later neer te duiken achter de blokken. Daar had hij een, in vislijn verstrikte, Zilvermeeuw gespot. Hebbes. Hij de meeuw, wij hem. Hoe mooi wil je het hebben? Daar lusten wij wel pap van (en hij trouwens ook)!

Hier nog wat filmbeelden:

Grote Jager

Grote Jager

Er gebeurde de hele middag bijna niets op het Zuidelijk Havenhoofd. Alleen veel Rotganzen en een 'zwemmende' Piet, maar meer niet, totdat.... Totdat er een garnalenvisser binnen kwam stomen. Die had een volgwolk meeuwen met daarin gelukkig een Grote Jager. Onze dag was weer goed!
(Bart en Bas brachten hem trouwens op naam. Dank daarvoor.)

Jan-van-gent

Wulp

Slechtvalk

Vanochtend vanuit huis al vijftien jagers en drie Jan-van-Genten gezien, dus toen het even opklaarde direct naar De Pier. Jan met de Pet had daar net zijn eerste jager gescoord, dus hij blij! Samen zagen wij nog een juveniele Jan-van-gent (foto 1.), een Wulp (foto 2.) en wat Bergeenden. Verder op zee nog veel meer jagers, maar te ver weg voor onze camera's.

Plots zag ik een fladderend stormvogeltje. (Volgens Tim, die ik er even later over sprak, waarschijnlijk een van de twee Vale Stormvogeltjes die zij daar rond die tijd hadden gespot.) Op het moment dat ik Jan erop wees, zag ik vanuit mijn ooghoek een andere vogel aan komen speren. Die had duidelijk ook belangstelling. En...pats...; weg beestje. De plaatselijke Slechtvalk had het te pakken (foto 3.). Jammer dan, maar wel apart om mee te maken dat een Slechtvalk tot zo dicht boven het wateroppervlak durft te jagen. Even te hard doorstoten en het wordt zijn laatste kunstje!
Het was het laatste wapenfeit, want daarna viel het stil. Al met al toch weer een leuk ochtendje uit met de Stichting!