Torenvalken

Torenvalken

Torenvalken

Torenvalken

Torenvalken

Torenvalken

Terwijl er nog twee jonge Torenvalken aan het overleggen zijn of zij ook zullen afvliegen, pa oplettend de wacht houdt, moe aan het jagen is en de rest de omgeving aan het verkennen is, roest de Vuurtoren rustig door.
Ieder zijn ding dus op deze zonovergoten Vlaggetjesdag.

Torenvalken (juv)

Torenvalken (juv)

Torenvalken (juv)

Ik kon vanmorgen geen hoogte krijgen van het aantal jonge Torenvalken op de Vuurtoren. Het zullen er vast nog wel zes geweest zijn, maar ik zag alleen af en toe wat flapperend heen en weer rennen over het zeembalkon van de lantaarn en af en toe een koppie. Geen betrouwbaar beeld dus. Dan niet...

Vanmiddag op het Landgoed Oosterbeek ging het gelukkig wat beter. Ik telde er aanvankelijk vier, maar toen moe met het eten arriveerde, hoorde ik een vijfde. En jawel, aan de andere kant van het water zat nummer vijf. Die was dus inmiddels gevlogen. Had ik het van de week toch goed gezien. Vijf gezonde jongen aldaar! Leuk....

Torenvalken

Torenvalken

De VuurTorenvalken zijn zo bewegelijk als wat. Geen touw aan hun aantal vast te knopen dus. Het lijkt erop dat er minstens één al wat verder vliegt dan alleen het zeembalkon van de lantaarn. Benieuwd wanneer de rest volgt.

Waren we wekenlang 'onze' Duindorpse Torenvalken kwijt, blijken ze al de hele tijd op het zeembalkon van de lantaarn van de Vuurtoren te hebben gebroed. Dichterbij kan haast niet! Hemelsbreed precies: 451,29 m. En het resultaat mag er zijn: zes kerngezonde jongen. Die vliegen binnenkort dus uit en landen dan misschien wel bij mij in de vensterbank. 't Zou wat wezen!

Ik kwam erachter toen ik in de Haagse-pagina in de Telegraaf van vandaag een foto van Dick Teske zag bij een berichtje over het nest in de Watertoren. Dat is geen watertoren, dacht ik en ging op bezoek bij de Facebookpagina van de fotograaf. En jawel. Hij wist het wél. De Vuurtoren!

Kijk, daar word ik nu vrolijk van!

Torenvalken

In de Torenvalkenkast op de Jachthaven Jonkman lijken maar twee jongen te zitten. Weinig, want vorig jaar hadden ze er vijf. Kennelijk een slecht muizenjaar. Of er liggen er nog een paar te pitten, maar dat lijkt mij sterk.

 

Torenvalken

Op Landgoed Oosterbeek lijkt het beduidend beter. Vanaf de foto zou je zeggen: vijf, hoewel ik het eventuele vijfde snaveltje niet zie, maar wel een bolle rug die toch moeilijk bij dat koppetje ernaast kan horen..... De tijd zal het leren, maar daar lijkt het wél een evenaring van het broedresultaat van vorig jaar. Ander voedsel of toch meer muizen dan op de Kaag? Geen idee!

Gekraagde Roodstaart ♂

Gekraagde Roodstaart ♂

Gekraagde Roodstaart ♂

Gekraagde Roodstaart ♂ (voedselvlucht)

Gekraagde Roodstaart ♂

Gekraagde Roodstaart ♂ (poeptransport)

Gekraagde Roodstaart ♀

Gekraagde Roodstaart ♀ (lekkere hapjes)

Zorgen voor het eten en vuile luiers weggooien. Pa en ma Gekraagde Roodstaart hadden het er maar druk mee. Pa wat meer dan moe, maar zo is dat in de vogelwereld nou eenmaal geregeld.

(Met dank aan Jan met de Pet voor het delen van de locatie.)