DSC03852_1600_Guardian

DSC03865_1600_Guardian

LIVEX is een massa-evacuatieoefening waarbij de ferry ‘Pride of Hull’ wordt geëvacueerd. Die vindt morgen plaats. De Kustwachtsleper GUARDIAN doet daar ook aan mee en maakte op weg daar naartoe een tussenstop op Scheveningen. Ik was daarbij om een fotoserie te maken. Klik maar op de button om het resultaat te zien. Met dank aan Arjan voor de gastvrijheid en aan Bram voor de rondleiding.

Zie ook het Sleepbootdossier van de GUARDIAN voor alle wetenswaardigheden over dit schip.

Powerplay

Powerplay

Toen zij aan het begin van de avond uit de mist tevoorschijn kwam, deed zij mij denken aan een varende party-tent.

Op VesselFinder zag ik dat het de POWER PLAY was. Volgens hen een Offshore Tug/Supply Ship. Aan dat laatste twijfelde ik een beetje en zocht haar op op internet. Yachtemoceans had het over een Yacht-support-vessel, net als haar zusterschepen de SHADOW (ex NEW FRONTIERS) en de AXIS (ex FAST & FURIOUS). Die twee kiekte ik trouwens al eens in Scheveningen. Maar zonder zo'n tentopbouw. Geen idee wat daar de bedoeling van is. Misschien wel om ook een tweede helikopter droog te kunnen stallen. Het "ding" doet in elk geval wél afbreuk aan het ontwerp, maar dat neemt de eigenaar kennelijk voor lief.

 

Buffalo

Zo'n anderhalf jaar na haar oplevering werd op 15 mei de BUFFALO eindelijk gedoopt. Dat gebeurde in Southampton, alwaar ze sinds 22 februari 2018 aan het werk is. Lees haar bijgewerkte Sleepbootdossier.

Fairplay-31

Fairplay-31

Fairplay-31

Ik had mazzel dat de GO PEGASUS vanmorgen wat later was dan ik had verwacht. Daardoor was ik nog in Hoek van Holland toen deze sleep in beeld kwam. De FAIRPLAY-31 met de WAGENBORG BARGE 7 en met stuurassistentie van de EN AVANT 7 en de SIRIUS en onder toeziend oog van de RPA 16. Zij brachten een TenneT-transformator naar buiten. Die werd gebouwd bij HSM Offshore in Schiedam en is bestemd voor het in aanbouw zijnde windmolenpark Borssele. De "jacket" waar deze "topside" op moet komen, zag ik trouwens op 5 augustus 2018 naar buiten gaan. Die staat dus op dit ding te wachten... Te zamen zullen zij "Borssele Alpha" gaan heten.

Zie ook deze video die TenneT-TSO liet maken van dit transport.

Go Pegasus

Go Pegasus

Na weken eraan gesleuteld en gekwast te hebben, gingen vanmorgen rond 08:45 uur in de Waalhaven haar trossen los. De GO PEGASUS op proefvaart. Eerst wat klooien in de Waalhaven en daarna naar zee. Ik pikte haar even over elven op in Hoek van Holland. Hier de foto's. En nog steeds een "GO" en geen "BOKA". Komt nog wel, denk ik.....

AIDAperla

AIDAperla

Bremen Fighter

Terwijl ik vanmorgen in Hoek van Holland op de GO PEGASUS zat te wachten, schoven de AIDAperla en de BREMEN FIGHTER door mijn beeld. Mooi meegenomen, toch?

Go Pegasus

Zij zou op 6 mei haar nieuwe naam opgeplakt krijgen, de GO PEGASUS! Mis evenwel. Ik ging dus voor joker naar de Waalhaven. Wél kon ik nu mooi haar nieuwe Boskalis-logo's kieken, maar of ik dáár nou vrolijk van moet worden.....

 

Boka Falcon

Maar gelukkig trof ik nog wél de BOKA FALCON op de wachtpalen aan de Landtong Rozenburg. Waar ze op wacht weet ik niet, maar leuk dat ze dat in elk geval even op mij deed. 

 

Beagle

Rotterdam

En om de hoek waren de BEAGLE en de ROTTERDAM aan de YM WORTH aan het sjorren. Ook leuk.

En en passant kiekte ik nog de - van een klus terugkerende - SMIT HUDSON en SD REBEL. Klik daarvoor maar even op de "Meer foto's"-button.

Go Pegasus

Morgen wordt de GO PEGASUS - na twee jaar opgelegd te zijn geweest - officieel gereactiveerd, omgedoopt tot BOKA PEGASUS en omgevlagd naar Malta. Zij wordt dan wél al voorzien van de Boskalis-logo's, maar de naam komt er pas a.s. maandag op (6 mei dus).

Ik kiekte haar op 25 april j.l. in de Waalhaven en deed onderzoek naar haar geschiedenis. De opgedane kennis verwerkte ik in haar eigen Sleepbootdossier. Tevens riep ik haar uit tot mijn ‘Sleepboot van de maand mei”.

Klik hier even door om het te lezen.

IKAR , SIEBENGEBIRGE & BUIZERD

© Kees Torn

In 2017 verspeelde de IKAR nabij Texel de door haar gesleepte veerpont SIEBENGEBIRGE. Ik kreeg zojuist het onderzoeksrapport daarover en verwerkte dat in dit Sleepbootdossier

Ik ging eigenlijk voor de MAERSK MAKER die te zamen met de BUGSIER 3 het zelfheffende booreiland MAERSK RESILIENT vanaf de Maasvlakte II naar haar positie op de Noordzee ging brengen. Toen ik aan kwam, zag ik alleen de bovenkant van de poten nog boven de zeemist uitsteken. Van de slepers geen glimp. Jammer dan; moet je ook maar vroeger opstaan!

 

Adriaan

Sea Echo

Sea Echo & Adriaan

Toen het iets opklaarde kwam wél de ADRIAAN tevoorschijn. Die bleek te liggen wachten op de inkomende Shoalbuster SEA ECHO die het ponton E 350 op sleep had. Zij ging fungeren als stuurboot. En wat nou precies haar status is, is mij onduidelijk. Zij staat te boek als "museum-sleper", maar is hier toch duidelijk aan het werk. Bovendien komt zij niet (meer?) voor op de site van de Stichting Sleepboothaven Maasluis. Ra-ra....

 

GPS Avenger

GPS Avenger

En toen dat span voorbij was, kwam de Shoalbuster GPS AVENGER de rivier af met het ponton SB8422, op weg naar de Eemshaven. De duwboot WALVIS was al eerder afgehaakt.

Een dampig dagje al met al, zowel qua weer, als qua humeur....