
De Bruine Kiekendief is in Nederland een vrij zeldzame soort [1] en staat op de 'Oranje Lijst Vogels' van de SOVON als 'populatie mogelijk in de gevarenzone'. Er broeden hier zo'n 900 - 1.200 paartjes [2]. Dat aantal blijft de laatste jaren stabiel [3].
- Deze, zo bij het Hollandse polderland passende, rietbroeder, overwintert in Zuid-Europa en de West-Afrika. Dat laatste dan vooral in Senegal en Mali. Als het er te droog wordt zakken ze ook nog wel verder af. Bijzonder is dat de mannetjes in het algemeen verder trekken dan de vrouwtjes.
- Er zijn er trouwens ook zo’n 100 tot 200 die het hele jaar in Nederland blijven. Dat betreft meest in dat jaar geboren vogels.
- Aankomst in Nederland: half maart/begin april.
- De eileg start gemiddeld in de laatste week van april (tussen begin april en begin juni)
- Het broedsel bestaat uit 2 - 7 eieren, met een gemiddelde van 5.
- Leginterval: 1 - 3 dagen
- De broedduur is 31 - 38 dagen en begint na de leg van het eerste ei.
- Het aantal jongen varieert van 1 - 6, met een gemiddelde van 3,64.
- De jongen zijn na 35 - 40 dagen vliegvlug en worden daarna nog wekenlang gevoerd.
- Vertrek: van half augustus tot begin oktober met als piek: half september [4].
De naam van mijn site is te danken aan mijn ontmoetingen met de Bruine Kiekendief. Eerst in het Prielenbos en later op de Kaag. Daar volg ik nu al een paar jaar de broedende exemplaren. Het aantal varieert jaarlijks wat. Dit jaar blijkt wederom een prima jaar te zijn geworden. Ik telde tien bezette territoria en een aantal twijfelgevallen. Als je een inlogaccount hebt op mijn site is mijn samenvattend broedverslag 2019 daarop te lezen.
Via onderstaande links kom je meer over Bruine Kiekendieven te weten.