Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havenbedri­jf test nieuw type sleepboot

‘Carrousel’ van Multratug is veiliger en duurzamer

-

Sinds het begin van deze maand zit er een ‘vreemde eend’ tussen de stadssleep­boten van het Havenbedri­jf Antwerpen. Nee, het gaat niet om een nakende privatiser­ing. Het Havenbedri­jf test immers een nieuw concept van het Nederlands­e sleepbedri­jf Multratug.

De voorbije dagen werd herhaaldel­ijk opgemerkt dat in het Kanaaldok, dus achter de sluizen, de Nederlands­e sleepboot Multratug 32 schepen aan het slepen was. “Kan dat wel? In Ant- werpen zijn de sleepdiens­ten toch zodanig verdeeld dat het slepen achter de sluizen gebeurt door de sleepboten van het Havenbedri­jf en voor de sluizen door de privé-sector?” aldus de terechte opmerking van lezers.

Al in het begin van vorig jaar zette de raad van bestuur het licht op groen voor de bestelling van twee nieuwe, krachtige sleepboten, ter vervanging van de oude ‘tachtigers’. Aanvankeli­jk werd gedacht aan twee hapklare Turkse slepers, maar die bleken niet te voldoen, zodat er

verder werd gekeken. Inmiddels pakt Multratug sinds 31 januari uit met een volledig nieuw concept: de ‘Carrousel Rave Tug’ of een sleper die door een 360 graden-sleepring rond de

stuurhut niet meer kan worden omgetrokke­n. Door de speciale plaatsing van de Voith-motoren is dit concept ook veel sneller en tot 25% zuiniger. Multratug heeft al een exemplaar, de ‘32’, operatione­el.

Zowel Multratug Terneuzen, dat via Antwerp Towage al op de Schelde actief is, als het Havenbedri­jf Antwerpen bevestigt dat deze ‘32’ sinds deze maand drie maanden lang bij het sleepbedri­jf wordt uitgetest met een eigen én een Antwerpse bemanning.

Ook LBC-secretaris Skender Baleci reageert voorzichti­g. “Naar wat ik verneem, zijn de eerste ervaringen positief en ziet dit er veelbelove­nd uit. Maar het is duidelijk dat dit van iedereen een stevige extra opleiding zal vergen, want de besturing blijkt een stuk complexer. Dus voor ons: positief, maar er is nog een hele weg af te leggen.”

 ?? FOTO W&F ?? De Multratug 32 wordt nu door het Havenbedri­jf getest. Als het experiment meevalt, bestelt de haven twee slepers van dit type.
FOTO W&F De Multratug 32 wordt nu door het Havenbedri­jf getest. Als het experiment meevalt, bestelt de haven twee slepers van dit type.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium