Dag 2 - 01-02-2022 (voor dag 1 zie deze link)

Situatie 01-02-2022 - 09:45uur

De sleep heeft op zee het daglicht afgewacht, mede in de hoop dat de wind zou luwen. Om 09:45 uur ligt het hele span, inclusief de teruggekeerde MULTRATUG 18, nog tegen de wind in op zee.

Volgens de Telegraaf worden er met een helikopter drie extra mensen aan boord gebracht om de verbinding met de MULTRATUG 18 te herstellen, waarna de sleepactie kan beginnen.

  

Om 13:30 uur maak ik mijn eerste foto als de sleep naar binnen komt. De SOVEREIGN voorop en als achterboot de MULTRATUG 18. De MANTA escorteert het span en eenmaal binnen vliegen er allerhande havenslepers op af om het schip over te nemen en in de Beneluxhaven af te meren.

De op Hoek van Holland aanwezige fotografen - waaronder ik dus - hebben de pech dat het konvooi het Calandkanaal in draait. Dus langs de voor hen verkeerde kant van de scheidingsdam. Ver weg en tegen het licht in. Maar de bewijsplaatjes zijn er en het zaakje is (redelijk) veilig binnen.

In de loop van de dag zijn de kapitein en de eerste stuurman voor nader onderzoek aangehouden, omdat zij - waarschijnlijk zonder dat er sprake was van levensgevaar - het schip hebben verlaten, aldus de NRC.

Zie ook het persbericht van Boskalis.