Het platformbevoorradingsschip NORMAND SIRA van de Noorse reder SolstadFarstad ligt al weken voor de kust bij het onbemande Q13A-platform. Af en toe komt het de haven binnen. Meestal voor het oppikken c.q. afzetten van wat 'mannetjes'. Kennelijk verzorgt het schip naast die taxi-, ook hoteldiensten voor mensen die op het platform moeten klussen. Om voor hen het 'walk-to-work' te faciliteren, beschikt het schip over een dynamisch positionerings-systeem, waardoor het op zijn plaats blijft liggen zonder te hoeven ankeren en over een Ampelmann-loopbrug die de bewegingen van het schip ten opzichte van het platform kan compenseren. Even iets anders dus dan een helikopter en een mandje!

Vanmorgen was ik er bijtijds bij om er wat plaatjes van te kunnen maken. En kennelijk kan het alleen met hoogwater binnenkomen. Dan ligt het zo hoog dat je niet vanaf de kade op het dek kunt kijken. Wie weet dus wat ik allemaal mis!

P.S.
Dat hoogwaterverhaal klopt niet. Vanochtend (6-7-2017) zag ik haar om even over 9:00 uur de haven uitkomen, terwijl het bijna laagwater was (9:40 uur). Ik moet dus gewoon vroeger opstaan wil ik het schip in zijn volle omvang kunnen bekijken!

Normand Sira

Normand Sira