Svitzer Typhoon

Venus

Zeus of Finland

Multratug 4

Toen het vanmiddag opklaarde, besloot ik een rondje Noordzeekanaal te gaan doen. Ik begon bij Svitzer in Amsterdam. Daarna naar Svitzer en Iskes in IJmuiden. Ik trof er van alles thuis en aan het werk. Bovendien lagen er in IJmuiden ook nog twee gasten, de ijsbrekende zeesleper Zeus of Finland* en de Multratug 4 met als thuishaven Terneuzen. Die laatste had er zojuist - met hulp van de Saturnus - de RAMBIZ afgeleverd.
Een forse 'vangst van de dag' dus. Klik maar op de button voor 'Meer foto's'.

 

*) P.S.
Ik kreeg op mijn vraag wat de ijsbekende zeesleper Zeus of Finland in IJmuiden te zoeken heeft een helder beeld.

... In de winter worden ze ingehuurd door de Finse regering. In de zomer doen ze al zo'n 15 jaar sleepreizen met boorplatforms ed. op de Noordzee. Pas sinds een jaar of 2 vanuit IJmuiden, voorheen altijd vanuit Den Helder.

... Door de kaptein werd mij verteld dat dit schip zeer stabiel is t.o.v. andere slepers, doordat ze erg diep steekt. Ook heeft ze een grote lengte sleeptros aan boord, Gecombineerd met een hoge trekkracht het ideale schip voor een (korte) sleepreis.

... Dit schip is gebouwd in de hoogste ijsklasse die er bestaat, is dus wel degelijk een ijsbreker. Alles is hierop ontworpen, ronde kimmen, grote schroef met veel vermogen van speciale legering. In de winter wordt er zelfs een frame op de kont gelast om escorterende schepen op te vangen die niet op tijd kunnen remmen.

...  Ik heb dit scheepje als model gebouwd, weet er dus wel iets vanaf.

 

 

Pim Hoogenraad