Bij de Kogjespolder was ik vanmorgen getuige van een geslaagde prooi-overdracht*. Daarvan is bovenstaande diapresentatie. Van de inhaalmanoeuvre van het schreeuwende vrouwtje (foto 1), via haar acrobatische vangst (foto 2 en 3) en haar bedank-schreeuw (foto 4), tot vlak voor haar landing met prooi terug bij het nest (foto 5). Een prachtige act! Daar dus kennelijk nog geen vliegvlugge jongen, maar dat zal niet lang meer duren.

Het was trouwens helemaal een "Bruine Kiekendief-day" vandaag op de Kaag. Toen ik de haven uitdraaide, zag ik al een jagende vogel boven de polder. Hij was sneller bij zijn nest dan ik, want ik was de Sassenheimervaart nog niet uit of ik zag en hoorde al jongen tekeer gaan als reactie op die voedselvlucht. Toen ik ze om de hoek beter in beeld kreeg zaten ze gedrieën in een dode boom net te doen of er niets aan de hand was. De huichelaars. Drie vliegvlugge jongen dus in de Hellegatspolder.

In de Tuinderpolder was aanvankelijk alleen het vrouwtje aan het jagen en verder nog niets, maar toen ik daar wat later nog een keer ging kijken kwamen zowel het mannetje als ook twee vliegvlugge jongen in beeld. Daar dus ook een geslaagd nest met minstens twee jongen.

Op de Lakerpolder waren wel een mannetje en een vrouwtje aan het jagen, maar of dat het plaatselijke stel was of een van de andere drie is mij niet helder geworden. Daar dus geen bewijzen van een nest, laat staan van een geslaagd nest. Ook mijn wandeling over het eiland bracht geen uitsluitsel.

Op de Zwanburgerpolder was helemaal geen activiteit. Dat is bijna zeker niets geworden.

Al met al een geslaagd weerzien na bijna een maand niet op de Kaag geweest te zijn i.v.m. het pieteweer. Smaakt naar meer!

*) Om tijdens het jagen geen tijd te verliezen, geeft het mannetje een schreeuw als hij met prooi het nest nadert. Het vrouwtje vliegt dan op om de prooi in de lucht in ontvangst te nemen, zodat het mannetje direct weer door kan. Dat in ontvangst nemen kan op verschillende manieren, zoals hier, waarbij het mannetje de prooi op commando laat vallen en het vrouwtje die vangt. Ze kan hem ook - ondersteboven vliegend - met haar klauwen uit zijn klauwen graaien. Ik heb ook gezien dat ze zij-aan-zij gaan vliegen en zij het zijwaarts uit zijn klauwen overpakt. De laatste methodes die ik heb gespot zijn dat hij de prooi gewoon boven het nest dropt en zij die van de grond moet rapen of dat hij de prooi zelf tot in het nest brengt omdat het vrouwtje niet reageert of zelf aan het jagen is.

Wat is de natuur toch mooi!