Torenvalk (Juv)

[LT0]

Torenvalk (Juv)

[LS8]

Torenvalk (Juv)

Het viel Marius op dat de voorste [LT9] behoorlijk wat grijs in de staart heeft en de andere drie niet. Het blijkt de enige man van die vier*.

Er stonden vanmorgen nog maar twee jonge Torenvalken in de Duindorpse kast, de LS8 en de LT0. Drie bevonden zich op het dak van de filmbunker. De zesde zat waarschijnlijk nog ergens in de struiken. En het vrouwtje zag ik - mét muisje - landen op de schoorsteen. Maar toen ging het mis!

Er werden binnen de hekken twee machines gestart, een draadmaaier en een bladblazer. Moe schrok zich dood en vloog - met muis en al - luid alarmerend weg. Vanaf toen heb ik een uur besteed aan een poging om de machines een paar weken te laten zwijgen. De beide medewerkers waren gelukkig direct bereid om hun maai- en blaaswerk te staken, totdat ik met hun opdrachtgever bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (het RVD-filmarchief) tot overeenstemming was gekomen. Voordat ik die echter te pakken had, duurde wel even. En vervolgens nam die niet voetstoots van mij aan dat hun activiteit strijdig was met de natuurwet en dus gestaakt moest worden, want wie was ik dan wel.... Hij was daartoe alleen bereid als hij dat van een officiële instantie bevestigd zou krijgen. Ik vond Boudewijn bereid daartoe wat heen en weer te bellen. Maar ook bij hem zat het niet mee; niemand thuis, niet bij de Gemeente en niet bij zijn collega's van de Haagse Vogelbescherming. Na nog wat heen en weer bellen was de Beeld & Geluid-man tot slot bereid het woord van Boudewijn te geloven en kregen de herriemakers toestemming hun werkzaamheden uit te stellen tot begin september. Eind goed, al goed, met dank aan de betrokkenen voor de medewerking, ook namens de valken.

En als dank kwam de zesde uit de struiken tevoorschijn en ging netjes bij de andere drie zitten voor de foto. Bovendien toonden de nestlingen mij - vlak voordat ik het voor gezien hield - nog even hun kleurringen. Bedankt!

 

Kleurring Vleugel Gewicht Sexe* Bijzonderheid
LS6 126 226 V Derde of vierde die uitvloog (3 of 4 juli 2023)
LS7 120 217 V Derde of vierde die uitvloog (3 of 4 juli 2023)
LS8 110 220 ? Nog in de kast
LS9 112 184 M Tweede die uitvloog (2 of 3 juli 2023)
LT0 88 160 ? Nog in de kast
LT1 124 249 V Eerste die uitvloog (2 juli 2023)
*) Op basis van bovenstaartdekveren