Mijn hernieuwde aandacht voor Slechtvalken zorgde ervoor dat ik ook belangstelling kreeg voor de Slechtvalken op de St. Pancratiuskerk in Sassenheim. Ik stelde daarover dit dossier samen:

Tabel: (Kleur-)ringen hoofdrolspelers 2022
♀︎ [LBBW(L3)] Op 12 juni 2013 als nestjong vrouwtje geringd in Fjällbacka, Zweden. Op het moment van ringen was de kleurring om haar linker tarsus lichtblauw (pale blue = P) [zie blz. 5 - foto Rob de Vreugd - 2015], maar de ringer registreerde hem als blauw (blue = B). De ring is voorzien van de witte inscriptie L3 (verticaal staand boven elkaar). Ze heeft om haar rechter tarsus een - als lila geregistreerde en inmiddels zwart geworden - aluminium ring met de code SVS 90B 00123 [bron: ringverslag]
♀︎ [RBSN(EJB)]

Op 3 mei 2019 als nestjong vrouwtje door Peter van Geneijgen geringd op de Maximacentrale in Lelystad. De ring om haar rechter tarsus is zilverkleurig (silver/grey = S) met de zwarte insciptie E (boven) en JB (onder). Het aluminium ringetje om haar linker tarsus heeft de code NLA 6206104 [bron: lifelist] [bron2: ringverslag].

Ze heeft een opvallend grove tekening op borst en kropstreek die kenmerkend is voor het eerste adulte kleed. Ze heeft echter (in 2021) al een tweede volledige rui achter de rug en heeft de grove tekening behouden. Dat komt niet heel vaak voor. Aldus de ringer.
Zij werd trouwens op 6 en 27 maart 2022 waargenomen op de Unipercentrale in Leiden [bron: forum peregrinus].)
♂︎ ?? Heeft in elk geval een aluminium ringstation-ringetje. Een eventuele kleurring werd nog niet gezien/afgelezen. 
   

Sinds 2013/2014

Al sinds de winter van 2013/2014 zit [LBBW(L3)] elke winter op de kerktoren van de St. Pancratiuskerk in Sassenheim.

In haar jaarverslag 2015 staat een uitvoerige bijdrage van Willem-Jan Hooijmans, getiteld "Een bijzondere kerkganger uit hogere sferen." Daarin wordt de geschiedenis van vrouwtje [LBBW(L3)] uitvoerig beschreven.

  • 19-10-2019 - Jacques van Goeverden

Registreert op waarneming het vrouwtje [LBBW(L3)] op de St. Pancratiuskerk [zie foto]

  • 31-03-2022 - Dit schreef Willem-Jan Hooijmans mij daarover:

Er zit al jarenlang een geringd vrouwtje Slechtvalk (red.: [LBBW(L3)]) op de St. Pancratiuskerk in de wintermaanden. Dat vrouwtje volg ik al jaren. Ik verzamel ook de prooiresten van deze vogel, welke ik allemaal fotografisch documenteer. Dat vrouwtje is inmiddels een lokale beroemdheid geworden die ook figureert in een plaatselijke novelle. Als ze weg is, wordt de open plek soms opgevuld door 1 of 2 andere Slechtvalken van andere origine. Vorig jaar zat er bijvoorbeeld maandenlang een jong stel (2ekalenderjaarvogels) toen het volwassen vrouwtje inmiddels vertrokken was naar haar broedgebied elders (vermoedelijk ergens in het noordoosten, mogelijk Scandinavië). 

Ik ben vooralsnog geen voorstander van het plaatsen van een broedbak hier op de St. Pancratiuskerk, omdat daarmee het winterterritorium van het hier al jarenlang overwinterende vrouwtje (inmiddels al in haar 10e kalenderjaar) wel eens zou kunnen verdwijnen als zich hier eenmaal een vast broedpaar heeft gevestigd.

 

2020

  • 31-03-2022 - Hans van Stijn

stuurt mij een pdf van zijn jaaruitgave "Sassemse Vogels 2020". Daarin staat zijn bijdrage over de Sassemse Slechtvalken, getiteld "Slechtvalken en de katholieke kerk, een prima combinatie."

 

2021

  • 17-04-2021 - Willem-Jan Hooijmans - St. Pacratiuskerk:

Aflezing van de ring van het 3kj-vrouwtje [RBSN(EJB)].

Ook werd er (red.: door Willem-Jan Hooijmans) verteld over de slechtvalk die de toren van de Pancratius bewoont. Deze slechtvalk bekend onder de naam (L3) heeft de eerdere bewoners, een paartje, verjaagd. (red.: waarschijnlijk het toen 3kj-vrouwtje [RBSN(EJB)] en het toen 3kj mannetje (EKV).

 

2022

  • 26-03-2022 - Jan Wierda meldt mij:

.... Ik heb er daar altijd maar één gezien, rustend. Onlangs kwamen er bij mijn balkon wel twee voorbij vliegen.

  • 28-03-2022 - Ik neem zelf een kijkje bij de kerk en schrijf er dit over:

En tot besluit van dit dagje roofvogelen, ging ik nog even kijken bij de St. Pancratiuskerk in Sassenheim. Daar zou een Slechtvalk zitten. En ja hoor, er zat er een! En hoe ik ook om de toren wandelde, hij/zij bleef mij de rug toekeren. Dan niet!

Het zou de vaste wintergast uit Noorwegen kunnen zijn die al sinds 2013/14 naar de kerk gaat. Zo'n wintergast kan wel tot begin april hier rondhangen, voordat hij/zij repatrieert.

  • 31-03-2022 - Hans van Stijn meldt mij:

Over de Slechtvalken op de kerktoren kan ik je het volgende melden: Door corona heb ik er het afgelopen jaar niets aan gedaan en toen ik begin dit jaar hoorde dat iemand bezig zou zijn/gaan met een nestkast heb ik geen actie ondernomen.
Toen ik gistermiddag de pastor van de kerk sprak, gaf die aan dat daar niets over bekend was/is. Daarom heb ik nu de afspraak gemaakt om z.s.m. de toren op te gaan om te zien hoe het daar is. Maar voordat ik dat doe, moeten we zeker zijn dat er nog niet gebroed wordt. Gistermiddag zat nl. een paartje valken op de toren, beide geringd waarbij de vrouw (red.: inmiddels 4kj vrouwtje [RBSN(EJB)] op de Maximacentrale in Lelystad is geringd; van de man is de code onbekend, het is wel zeker dat het Sjaakje-2 (red.: (EKV))  uit Den Haag niet is want die broedt ergens anders.
Als ik toestemming krijg van het kerkbestuur, wil ik de kast in september plaatsten.

  • 01-04-2022 - Hans van Stijn meldt mij:

Zojuist gehoord dat de kerk redelijk positief is over een kast voor de Slechtvalken. Ze nemen binnenkort contact met mij op over het vervolg. Omdat er mogelijk al gebroed wordt en ik geen enkel risico wil nemen, gaan we dit voorjaar niet de toren in/op. We blijven ze vanaf de grond bewonderen.

  • 02-04-2022 - Ik post anderhalf uur bij de kerk.

Ik kiek er rond het middaguur het eerder genoemde inmiddels 4kj vrouwtje [RBSN(EJB)]. (Zij werd trouwens op 6 en 27 maart 20220 waargenomen op de Unipercentrale in Leiden [bron: forum peregrines].)

Het mannetje heeft zo te zien alleen een aluminium ringetje. Die ringen zijn op afstand nauwelijks af te lezen.

Het paar vertoont wél baltsgedrag (inclusief paren), maar broedt (nog?) niet vast en bewaakt het territorium ook niet écht. Benieuwd naar het vervolg!

Klik hier om mijn dagrapportje te lezen en hier voor mijn registratie op waarneming.nl.

  • 05-04-2022 - Ik post een uur bij de kerk.

Ik kiekte er bij aankomst eentje, die hem daarna direct peerde. En toen mijn geplande uur om was zocht ik in de omgeving verder. Op 5,38 km trof ik er een. Dezelfde? Geen idee!

Klik hier om mijn dagrapportje te lezen en hier voor mijn registratie op waarneming.nl.