Torenvalk

Torenvalk

In verband met het Corona-gedoe, was ik op de jachthaven  - tot de dag van vandaag - nog niet verder gekomen dan mijn eigen ligplaats. Het broedresultaat van de Torenvalken, ontging mij dus voor een groot deel.

Vanaf mijn ligplaats zag en hoorde ik alleen dat er dit jaar toch weer een koppeltje van de nestkast gebruik is gaan maken, doch daar bleef het bij. Ook de kasteigenaar was nog niet wezen kijken.

Vanmorgen was ik zo vroeg dat er nog weinig volk op de been was, dus waagde ik de wandeling naar de kast. Ik werd wijzer. Er stak een kopje boven de kastrand uit. Zo te zien van een jong. En toen ik mijn kijker richtte op de omgeving, zag ik twee vrouwtypen op een hek zitten schranzen. Een daarvan droeg een kleurring (foto 1.). Ervan uitgaand dat die laatste het volwassen vrouwtje was, moet de ander dus een inmiddels uitgevlogen jong zijn geweest. Hetzelfde als daarvoor in de kast zat of een tweede?? En vlak daarna landde er (nog?) een jong op de kastrand (foto 2.). Een die ik al gezien had of ???? Spannend! Toch wat vaker gaan kijken, misschien kom ik er dan alsnog achter hoeveel het er dit jaar nou écht waren....

Had ik trouwens eerder gezien dat er een een kleurring droeg, dan had ik mij wel wat beter gefocust op de code. Nu weet ik alleen dat die lime-kleurig is. Wordt dus wellicht vervolgd.

CORRECTIE: Mijn conclusies bleken geheel onjuist. Er waren helemaal nog geen vliegende jongen, maar drie volwassen vogels. Een trio dus. Kijk maar naar mijn waarneming van 22 juni.

 

Havik (juv)

Bij de Haviken op Koudenhoorn kon ik vanmorgen wél exact zien hoever het stond. De twee jongen schreeuwden of het een lieve lust was. Een bleek er ontdekt te hebben dat als je maar hard genoeg flappert, je een stukje de lucht in gaat. Zijn nestgenoot genoot!

 

Bruine Kiekendief ♀︎

En bij twee Bruine Kiekendiefnesten zag ik een prooi-overdracht, waarna de vrouwtjes die op hun vaste plekje gingen prepareren om hem als hapklare brok vervolgens op het nest af te leveren. Op beide nesten zitten dus jongen. Leuk!