Boomvalk

Boomvalk

De mailtjes van Gert Jan over de Leidse Boomvalken waren hoopgevend. Iemand had een staart zien uitsteken op het middelste van de drie kunstnesten aan de Wassenaarseweg en Gert Jan zelf had deze ervaring: 

Toch de Wassenaarse weg, minstens twee juvenielen gehoord en een voedering gezien. Tussen het meest westelijke, wat scheefhangende kunstnest en een recent gebruikt kraaiennest.

Toen ik er vanmorgen aan kwam, hoorde ik op de laatst genoemde locatie inderdaad een bedelroepende vogel. Ik stelde tevens vast dat de drie kunstnesten nieuw waren; stevig en goed vastgezet.

Toen Gert Jan zich bij mij aansloot, waren wij getuige van een luidruchtige prooioverdracht en van wat mekkerende jongen. Die bleken op het meest linkse kunstnest te staan. En zo te zien was er daar zeker eentje nog nooit vanaf geweest. Dat in combinatie met Gert Jan's eerder waarneming duidt dus op zeker twee, maar meer waarschijnlijk: drie jongen. Zou leuk zijn. En die staart? Ik zal een staart krijgen als ik daar iets van snap. Misschien 'proef zitten', 'wensdenken' of toch gewoon een andere vogel...

 

Boomvalk

En bij het koppel in de Bomenbuurt in Den Haag, was het ook raak. Vanuit een onooglijk hoekje, ving ik de eerste glimp op van een gemaskerd donsjong. Die heeft dus nog wel even te gaan voordat hij zover is als zijn Leidse neefjes c.q. nichtjes. Maar we hebben de tijd...