In het Haagsche Bos wilde het vanmorgen niet lukken. Geen uilen, geen Sperwers en geen Zomertalingen. Toen maar door naar Lentevreugd. Daar viel ik met mijn neus in de boter.

Roodhalsfuut (ad winter)

Ik zag vanaf de weg de Roodhalsfuut al zwemmen. Geen ideale afstand en veel riet tussen ons in, maar als bewijsplaatje redelijk.... Eenmaal geparkeerd kreeg ik een wereld-tip...

Griel

Griel

Van twee vertrekkende vogelaars hoorde ik namelijk dat er bij de grote plas door 'een wandelaar' een Griel zou zijn gespot.

Toen ik via het oostelijke laarzenpad van het Meta Jochemspad de opgegeven locatie naderde, zag ik aan de overkant Fred Klootwijk zenuwachtig langs de Katwijkseweg heen en weer lopen. Ik belde hem om 14:51 uur voor de stand van zaken. Het beest bleek even buiten beeld, maar bijna zeker nog aanwezig. Na te zijn door gelopen naar wat lieden bij het uiterste oostnoordoostelijke hoekje van het laarzenpad, bleken dat Joost en nog wat andere bekende vogelaars te zijn. Een daarvan was Jurren Koerts die door de wandelaar was getipt en als eerste fotograaf ter plaatse was. Hij kon mij het bewijsplaatje laten zien van deze - toen nog ongestoord foeragerende - uiterst zeldzame dwaalgast. Die zou er - bijna op zeker - nog zitten, achter een pol Pitrus. En rond 15:10 uur kregen we hem inderdaad, op aanwijzing van de inmiddels flink aangegroeide groep langs de weg, weer in beeld. Dankzij zijn opvallend grote gele oog, wist ik hem 'herkenbaar' te kieken. Een nieuwe soort (309) voor mij! De vogel lag toen - na zich even te hebben uitgerekt - weer platgedrukt op de grond. Vlak daarop werd hij iets actiever en verplaatste zich af en toe in de tijgersluipgang van rietpol naar molshoop. Een uiterst schuw beestje! Om 15:22 uur vloog hij - zonder een voor mij heldere reden - vanuit de dekking op en vertrok uit het gebied. Zo te zien richting Vliegveld Valkenburg, net als op 23 maart 2010! Maar ik heb hem! Hierboven het bewijs. 't Kan verkeren!

Er is er trouwens vorig jaar op 14 april eentje gezien op de Kagerplassen! Er is dus nog hoop voor mij en mijn bootje!

(Lees ook het relaas van Bas van der Burg over het hoe, wie en waar.)

Voor alle foto's van vandaag moet je even klikken op   , waarbij moet worden aangetekend dat de exif-tijden niet kloppen. Mijn camera bleek 54 minuten voor te lopen. Dus alle tijden -/- 54 minuten (voor wat het waard is)!