Boomvalk (juv)

Het is 10:42 uur als ik van Marius een sms-je krijg: "Jonge Boomvalk op dakgoot huis Sleedoornstraat." Mijn antwoord: "Kom er aan." En om 10:56 uur staat hij er op.

Tot op de dag van vandaag had het stel mij diep teleurgesteld. Het gunde mij geen enkele goede foto. Daar had dit jong kennelijk spijt van. Vanaf 10:56 tot 15:39 uur schoot ik er 159 van hem/haar en vrijwel allemaal raak. (Klik op de Flickr-button voor de diaserie en het bijbehorende commentaar.)
Aanvankelijk dus in eerder genoemde dakgoot. Vlak voor de lunchpauze besloot hij echter terug te keren naar de nestboom. En zoals het jonge valken betaamt; vliegen gaat aardig, maar landen is een ramp. Ook nu. Hij schatte de landing verkeerd in. Via een onvrijwillige kennismaking met een dikke tak, belandde hij op de grond, achter het bankje aan de waterkant. Daar zat hij wat bij te komen, maar niet erg beschut tegen honden, katten en hardloopsters. Wij besloten hem aan te sporen de boom in te klauteren, maar in plaats daarvan vloog hij laag over de straat de struiken in. Langzaam maar zeker zakte hij daarin zover weg dat hij klem kwam te zitten. Dat vroeg om menselijk ingrijpen. Jan (met die pet) vroeg een aanwonende of wij het beest op zijn balkon mochten parkeren en na zijn akkoord bevrijdde ik het beestje uit zijn benaderde positie en bracht hem naar zijn nieuwe, wat hoger gelegen uitdaging. Daar nam hij ruim een uur de tijd om bij te komen van alle emoties, om vervolgens plots in de dakgoot te verschijnen. Daar ging hij wat zitten poetsen en pitten. Hoe dat afliep, weet ik niet, want ik hield het niet meer en keerde om 15:39 uur huiswaarts. Hopelijk zoekt hij het hogerop. We zullen zien.....

Met dank aan Jan met de Pet voor zijn drie foto's in de Flickr-serie en aan Marius voor het oppiepen.