Negentien jonge Torenvalken. Dat is de uitkomst van mijn rondje regio van vanochtend. Tel maar mee:

 

Torenvalk

Bij het eerste nest - in Leidschenveen - trof ik vier jongen gezond en wel op een kluitje bij elkaar. Ik kiekte deze ene.
Volgens insiders heeft dat broedsel aanvankelijk uit zes jongen bestaan. Er zou er al eentje in een heel vroeg stadium uit gevallen zijn. Die is met de Dierenambulance afgevoerd. Een tweede overkwam datzelfde en werd helaas te laat gevonden. Die was toen al geruime tijd dood. Het desbetreffende nest is ook wel erg klein. Ik denk een oud Houtduivennest.

 

Torenvalk

De bevolking van nest twee - in Den Hoorn - bleek ook te zijn uitgevlogen. Volgens de bewoner van het erf zijn het er drie. Ik zag er twee en kiekte alleen deze ene die voor de foto nog even het nest in dook.

 

Torenvalk

Torenvalk

De uitwerpselen op de nestkast bij de Schaapweimolen in Rijswijk gaven aan dat er dit jaar wél succesvol in is gebroed. Dat klopte, want de molenaar wist mij te vertellen dat de vier jongen die op de kap zaten inderdaad uit zijn nest kwamen. De eerste zou vorige week woensdag zijn uitgevlogen.

Hij wist bovendien te melden dat zijn overbuurman in Den Hoorn, met drie nestkasten, totaal acht jongen had. Die baas stelt kraamvisite echter niet op prijs, weet ik inmiddels uit betrouwbare bron. Dat aantal moeten we dus maar geloven en brengt de score op negentien! Da's mooi, toch?