De pakketbezorger heeft zich er vast een breuk aan gesjouwd, maar gisteren stond hij voor mijn deur, het indrukwekkende boek Nederlandsche Vogelen van Nozeman en Sepp. 816 Pagina's van 35 x 55 cm en inclusief draagdoos zo'n 11 kg zwaar. Onbegrijpelijk hoe Uitgeverij Lannoo deze wonderschone facsimile van het oorspronkelijk uit 5 delen bestaande werk voor zo weinig geld op de markt kan brengen.

Je hebt er trouwens wel een grote boekenkast en een dito tafel voor nodig, anders moet je dagen lang op de grond zitten genieten!

Ik heb de eerste twee delen nu doorgebladerd en ben uiterst enthousiast. Ik hoop dat ik lang genoeg leef en dat het daarbij dan ook nog eens vaak genoeg regent om alles te kunnen lezen, want er staat een schat aan informatie in. Zeer goed bruikbaar ook ter lardering van mijn vogelbelevenissen.

Misschien zag je het desbetreffende item in De wereld draait door - waarin ook Pieter van Vollenhoven en Nico de Haan acteerden - of hoorde je op Radio 1 wat Midas Dekker er over te melden had, dan vertelde ik je hierboven niks nieuws. Sorry in dat geval.

 

De originele - met de hand ingekleurde - uitgave is tot en met 3 januari 2015 te bewonderen in Museum Meermanno, te zamen met honderden andere bijzondere en zeldzame vogelboeken in de tentoonstelling Duizend jaar vogels in honderden boeken. Daar moet ik binnenkort zeker naar toe. Ook hiervoor: hopen op slecht weer dus!

 

P.S.

Arno tipte mij over een tweetal lezingen (exclusief voor leden van de Vogelbescherming Nederland) die in de Koninklijke Bibliotheek worden gehouden naar aanleiding van het uitkomen van het boek, met aansluitend een bezoek aan de tentoonstelling.