Het heeft er alle schijn van dat de Bruinvis, die ik 23 december op het strand zag liggen, overleden is aan de gevolgen van een aanval van een Grijze Zeehond. Ik sprak dat vermoeden al eerder uit, maar nu word ik daarin ook ondersteund door Mardik Leopold, zeezoogdieren-bioloog bij IMARES. Die mailde mij op mijn suggestie het volgende:

 

"Lijkt me idd een geval van zeehond-predatie. We hebben naar het dieet van deze dieren gekeken: bruinvissen met dit soort verwondingen aan de keel hadden als galgenmaal vooral haring en sprot. Met andere woorden: ze waren hun buik aan het vol eten ergens boven in de waterkolom en werden toen bij de keel gegrepen (van onderen).

We zien ook verwondingen aan de zijkant, altijd in een zigzag patroon (meerdere repen vel/spek losgescheurd onder verschillende hoeken). Dit zijn buikschuivers: zij hebben hun maag vol grondels (bodemvisjes) en werden vanaf de zijkant aangevallen.

Vergelijkbare bruinvissen zonder beschadigingen hadden een mix van grondels, haring/sprot, wijting, zandspiering.

De meeste aangevallen (volgens mij dan) bruinvissen waren moddervet en in prima conditie. Die zeehonden gaan dus voor de vette hap. Typisch ontbreekt er ook een stuk vel met onderliggend spek aan de verminkte bruinvissen.

 

Volgens Bartjes zou deze bruinvis dus de maag vol sprot/haring moeten hebben. Daar komen we tzt nog wel achter, want hij is opgehaald door Kees Kooimans. De bruinvis gaat dan via zijn vriezer naar Utrecht voor sectie en uiteindelijk krijg ik de maag op Texel. Ik zal deze in de gaten houden."