Bruine Kiekendief

Was er gisteren zo goed als niets te beleven op de Kagerplassen, vandaag was ik getuige van vijf kiekendief-acties. Eén los mannetje, drie prooi-overdrachten en één ontmoeting in de lucht.

  1. De eerste vond plaats ter hoogte van de Hanenpoel. Daar was een mannetje in de lucht. Inmiddels heb ik aan de beherende Stichting gevraagd of zij van een broedgeval weten.
  2. Op de nestlocatie Lijkerpolder bracht het mannetje tot twee keer toe prooi aan. Daarvoor kwam het vrouwtje graag even van haar nest.
  3. De derde was bij het nest Kogjespolder Noord-Oost. Ook daar kwam het vrouwtje even voor omhoog.
  4. Vervolgens stootte ik op de Lakerpolder Noord op dezelfde plek als vorige keer weer een vrouwtje op. Die ging vrij lang de lucht in [zie foto] en kreeg daar gezelschap van een mannetje. Kennelijk dus tóch een serieuze broedpoging op een locatie die mijns inziens te dicht aan het pad ligt en waar ik ook een loslopende hond tegenkwam, waarvan het baasje van de Prins geen kwaad wist. We zullen zien. Daar vloog trouwens ook nog een 2kj vogel rond.
  5. De vijfde waarneming was het meest frappant. Op de Zwanburgerpolder kwam het mannetje aanzetten met - volgens mij - een Eekhoorn. Na een kleine rustpauze op een van de grenspaaltjes [zie header-foto], ging hij weer jagen om vervolgens terug te komen met een prooi die gelardeerd was met een lange rietstengel. Dat vrouwtje zag ik ook even [zie foto] en die zal zeker niet van honger omkomen.