Bruine Kiekendief

Bruine Kiekendief

Baltsgedrag?

Ik zag vandaag iets dat ik nog niet eerder zag. Het Bruine Kiekendief-vrouwtje #D schroefde - mét nestmateriaal - hoog op, terwijl het mannetje laag over de polder vloog. Ondertussen liet ze haar lading sprietje voor sprietje vallen. Daarna kwam ze naar beneden en landde op de plek waar ik haar nest vermoed. Het mannetje ging daar vervolgens boven cirkelen. Raar!! Maar het werd nog veeel raarder, toen haar buren van #6 even later precies hetzelfde gedrag vertoonden. Na-apen of een vast ritueel? Ik weet het niet.

 

Untitled

Tweede koppel van #9 toch verhuisd?

En later op de dag zag ik nóg een vrouwtje bezig met het verzamelen van nestmateriaal. Dat ging er niet hoog de lucht mee in, maar dook direct een rietkraag in. Op een plek waar ik trouwens nog nooit een kiek had gezien. Ze bleef er zitten en even later kwam het mannetje ook langs om te speuren naar materiaal. Hij was erg kieskeurig, want liet een paar keer zijn buit weer los voor hij opvloog. Eindelijk had hij het juiste spul en toen hij dat bij het vrouwtje afleverde, werd hij met gejuich begroet. Dat gaat dus nóg een nieuwe nestlocatie [#8 nieuw] worden! 't Kan niet op dit jaar!

 

Verontrusting?

Het verbaasde mij om te zien dat er vandaag nog wilgen werden geknot in een van de - vorig jaar nog in gebruik zijnde - broedterritoria (#E). Dat mag officieel niet..... Maar de schade is waarschijnlijk beperkt, want ik zag er dit jaar nog geen enkele Bruine Kiekendief. Wat niet is, kan niet verontrust worden....toch?