Een mooie ochtend om de zes Torenvalken in Duindorp op de foto te krijgen, dacht ik. Zij dachten er anders over. We zagen er wel zes, maar platen? Ho maar. Op zijn best heb ik er vijf, maar dat is toch al weer één beter dan ik had. Nummer zes komt ook nog wel.

 

Daarna nog even naar de Boomvalken. We zagen en hoorden er twee, maar kiekten er aanvankelijk geen. Pas toen Jan al weg was en ik was ingepakt, kwam ook mijn fotomoment. Uit de losse pols schoot ik wat prentjes, maar toen mijn statief weer tevoorschijn kwam, was de show over.

Pauze!

 

Drie jongen en twee volwassen vogels. Dat was de score vanmiddag na de pauze bij de Slechtvalken op de E.ON-centrale in Leiden.

Ik was daar op advies van John die daar eerder de volwassen vogels had zien vliegen. Ik had mij eigenlijk nog nooit verdiept in deze nieuwe bak en zijn bewoners. Toch maar eens doen, want het is interessant zat, bleek.

Aanvankelijk zat alleen het jonge vrouwtje [BBT] op de kast en twee andere er in. Die kwamen later een voor een toch ook op het rooster. Eerst het mannetje [BEC] en als laatste het vrouwtje [BBU]. De oudervogels deden hun uiterste best hen tot vliegen te bewegen. Een keer vloog het vrouwtje het exemplaar dat op de kast zat zelfs aan [foto], maar tevergeefs. Er werd in mijn bijzijn alleen gevleugelflapperd en gedut. Het zou trouwens wél heel goed kunnen dat het derde jonge vrouwtje wél al aan het vliegen was. Ik hoorde namelijk op het dak van het gebouw achter mij gekrijs, maar toen wist ik nog niet dat er vier jongen* waren. Dat lees ik nu pas op de site van Martin Mollet. Twee plaatselijke vogelaars, Rob en Jerker, wisten volgens mij ook niet beter dan dat het er drie waren. Als het niet de vierde* was die ik hoorde, zal het vliegen niet lang meer op zich laten wachten. Ze zijn er wat mij betreft klaar voor!

(Ik heb er ook nog een filmpje van geschoten, kijk maar.)

*) Luuk Punt mailde mij zojuist:

Het klopt dat er vier jongen zijn geringd, maar de laatste week heb ik nooit een vierde exemplaar gezien (ik fiets er elke dag twee keer langs). Het kan zijn dat deze vogel erg voorlijk was en al wat eerder is uitgevlogen en nu in de omgeving rondhangt, maar het kan ook zijn dat de jongste uit het nest het loodje heeft gelegd.

Zie ook: