Vier Bruine Kiekendiefkoppels op totaal drie locaties. Dat was mijn score gisteren tijdens mijn tweede rondje over de Kaag.

  1. Het eerste koppel was aan het baltsvliegen boven een van de nestplekken van vorig jaar op locatie 6. (foto).
  2. Vervolgens was ik getuige van een fikse ruzie tussen twee stelletjes boven locatie 9. En om het nog ingewikkelder te maken, bemoeiden ook twee Buizerds zich ermee. Toen de gemoederen wat bedaard waren, leek het erop dat de mannetjes vrede hadden gesloten en elk een eigen nestplekje betrok. Niet meer dan honderd meter uit elkaar, maar dat blijkt regelmatig genoeg te zijn. Benieuwd of dat een blijvende vrede zal blijken te zijn en of het t.z.t. zal leiden tot geslaagde broedpogingen.
  3. Op de terugweg hoorde ik op locatie D. mijn vierde stel van de dag. Het vrouwtje kwam zich even laten zien. Een vrijwel geheel donkerbruin exemplaar.

Op de andere potentiële nestlocaties trof ik nog niets. Gemiddeld beginnen Bruine Kiekendieven in de tweede helft van april met broeden, dus hebben ze nog even.

 

Grutto

En verder kiekte ik wat Grutto's. Door de dijkverzwaringswerkzaamheden waren zij twee van hun favoriete verzamelplekken kwijt. Waar die beesten nu uithangen is mij niet duidelijk geworden. Ik zag nog wél een redelijk grote groep op de vaste verzamelstek op de noordoosthoek van de Buurterpolder. Maar die was kleiner dan voorgaande jaren. Het is bekend: weidevogels hebben het zwaar....

Meer foto's van mijn rondgang onder deze knop: