De Torenvalken op de jachthaven bleken niet gekozen te hebben voor de nieuwe kast. Ze hebben beslag weten te leggen op het Eksternest waar ze vorige week nog niet in de buurt mochten komen van diezelfde Eksters. Benieuwd wat daaraan vooraf is gegaan.

Maar goed, ze zijn nog niet aan het broeden, maar in de fase van proefzitten en het vetmesten van het vrouwtje. Ik zag ze 's morgens schranzen in de polder aan de overkant van het nest en aan het einde van de middag paren in de polder achter de haven. Ze hebben er duidelijk zin in.
Er is trouwens nog een kleine kans dat het twee paartjes betreft, want ze waren wel erg vlug op verschillende plekken.
't Zal mij benieuwen! 

Het tweede deel van dit verhaaltje gaat over de Bruine Kiekendieven. Was bij mijn vorige rondvaart over de Kaag nog één territorium onbezet, vandaag kwam daar verandering in. Toen ik langs die Kooipolder-stek voer, kwam net het mannetje aanvliegen met een tak. Die ging het vrouwtje laten zien waar hij het nest had bedacht. Zij kwam ook in beeld, maar sprak zich nog niet duidelijk uit. Ze wilde kennelijk eerst kennismaken met de buren. Die stelden hun bezoek echter bepaald niet op prijs. Er werd vriendelijk doch dringend verzocht op te krassen, waarna het plaatselijke mannetje demonstratief op een bordje 'geen vrije toegang' ging zitten. Jammer alleen dat het bijna niet leesbaar meer was voor het bezoekende echtpaar. Zij keerden toch maar terug naar hun eigen stek en zullen daar vast wel gelukkig gaan worden denk ik.

In een polder verderop nog wat Grutto's en een IJslandse Grutto. Zie de diashow.

Het was een lekker dagje zoals je kunt zien. Voor herhaling vatbaar. Morgen misschien?